Політика

«Чарівна паличка» для чернігівців: переваги громадського бюджету

У передвиборчій програмі партії «Наш Край» однією з головних цінностей зазначалася людина як мешканець громади: комфортність і зручність її проживання, надання якісних публічних послуг, забезпечення можливостей для розвитку і впливу на владу.

Місто Чернігів, разом із Черкасами та Полтавою, в 2015 році стало учасником реалізації проекту Громадського бюджету (бюджет участі — participatory budgeting) та є першим містом в Україні, в якому з 2016 року безпосередньо мешканці розподіляють 1% міського бюджету.

Сьогодні учасницький бюджет практикується більш ніж у 1200 містах на всіх континентах Землі (Париж, Варшава, Бостон, Фіджі, Бразилія та інші міста й країни).

Громадський бюджет (бюджет участі — participatory budgeting) — це інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть участь у прийнятті рішень щодо розподілу бюджетних коштів.

Громадський бюджет у місті Чернігові – це частина бюджету міста, місцева ініціатива, форма прямого волевиявлення жителів міста, що впроваджує інноваційні механізми залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету та спрямована на демократичний процес обговорення громадою окремих напрямів використання бюджетних коштів.

Переваги громадського бюджету:

Участь у прийнятті рішень передусім для тих, хто наразі не має можливості заявити про свої ініціативи чи висловити власну позицію щодо питань міського розвитку. Це покращує соціальну інтеграцію спільноти.

Новий майданчик для діалогу мешканців і влади. Обговорення господарських, а не політичних питань дозволяє знизити політичну напруженість. Учасницьке бюджетування збільшує взаємодію мешканців із чиновниками і стимулює підзвітність останніх.

Об’єктивна й прозора система перерозподілу ресурсів дозволяє зменшити можливості для корупції та підозри у ній.

Досвід проектної роботи. Командні дії кількох департаментів чи управлінь, включених у процес учасницького бюджетування, сприяють подальшому підвищенню злагодженої роботи міської влади й мешканців.

Вирішення проблем, «до яких не доходять руки». Учасницьке бюджетування піднімає проблеми, які влада може вважати другорядними або відкладати з року в рік (наприклад, пішохідні доріжки, спортивний майданчик чи бібліотека у певному районі).

Нові ідеї та нові люди. Багато ідей, які пропонують мешканці, вартують реалізації. Самі ж мешканці, залучені до учасницького бюджетування, надалі зможуть продовжити співпрацю з міською владою, громадську чи політичну діяльність.

Механізм – алгоритм реалізації:

1) Пропозиції та проекти, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові, може подати будь-який громадянин України, який зареєстрований та проживає на території міста Чернігова і має право голосу на місцевих виборах.

2) Підтримка проектів 15 громадянами України, які належать до територіальної громади міста Чернігова і мають право голосу.

3) Аналіз пропозицій та проектів, освітньо-інформаційна кампанія, голосування мешканців, встановлення підсумків, реалізація пропозицій.

Досягнення громадського бюджету в місті Чернігові:

— налаштування діалогу між громадськістю й посадовцями як інструмент демократії для вирішення конфліктів;

— визначено найбільш актуальні проблеми міста, що хвилюють жителів;

— безпосередній контроль мешканцями міста його витрат.

Завдяки громадському бюджету можна підвищити рівень активності наших мешканців і поліпшити комунікацію влади та громадськості. Міська влада відкрита до співпраці й зацікавлена, аби більше мешканців писали проекти вирішення проблемних питань свого двору, вулиці, мікрорайону чи всього міста. Ми живемо й працюємо поруч із людьми. Ми знаємо, які проблеми хвилюють кожного громадянина. Ми знаємо, як ці проблеми вирішувати, і ми вміємо їх вирішувати.

В нашій громаді буде зручно й затишно усім і кожному – в цьому ми вбачаємо свій головний обов’язок. Разом ми змінимо життя нашого краю на краще!

УКРАЇНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З РІДНОГО КРАЮ!

Ще статті по темі

Back to top button