Політика

Чернігівщина на порозі виборів: децентралізаційна 12-ка очікує вердикту ЦВК

146 новоутворених ОТГ ризикують не отримати права перейти на прямі міжбюджетні стосунки з державним бюджетом, оскільки там не проведено перших місцевих виборів.

Про це йдеться в листі Віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка до ЦВК.

Віце-прем’єр-міністр вважає за необхідне прискорити процес призначення перших місцевих виборів в ОТГ, щодо яких є відповідні звернення облдержадміністрацій, зареєстровані у ЦВК. Він наголосив, що перші місцеві вибори призначаються не пізніше, аніж за 70 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня перших місцевих виборів. Водночас, за його словами, згідно з Бюджетним кодексом, бюджети ОТГ мають бути сформовані до 15 жовтня цього року.

«Призначення перших виборів на пізніший період, як показала практика 2016-го, негативно впливає на процес складання Держбюджету. Зокрема йдеться про призначення медичної та освітньої субвенції ОТГ, про процес реєстрації новоутворених громад, формування виконавчих органів рад», – зазначив Зубко.

На розгляді Центральної виборчої комісії знаходяться звернення від облдержадміністрацій щодо призначення перших місцевих виборів у 146 об’єднаних територіальних громадах, до складу яких увійшли 676 місцевих рад.

Кількість об’єднаних громад, які вже чекають на рішення ЦВК: у Дніпропетровській – 18, Чернігівській та Черкаській – по 12, Полтавській – 11, Волинській – 10, Житомирській – 8, Херсонській – 7, Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, Херсонській областях – по 7.

Ще близько 100 громад – на фінальних стадіях завершення процесу об’єднання.

146 ОТГ чекають на рішення ЦВК,

11 ОТГ – облдержадміністрації готують звернення до ЦВК,

60 ОТГ ухвалюють остаточні рішення про об’єднання,

26 ОТГ чекають на висновок ОДА.

Джерело: прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button