Політика

«Доступні ліки» мають бути справді доступними, – депутат Чернігівської облради

*Актуально

З моменту старту державної програми «Доступні ліки» минуло майже 10 місяців, але за цей час уряд так і не спромігся як слід налагодити її роботу.

Як повідомила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Лариса Осадчук, партія та її обласний осередок отримують багато дзвінків зі скаргами на роботу програми.

Крім того, цю тенденцію підтверджує значна кількість дзвінків на урядову «гарячу» лінію (тільки у період з 15 по 21 січня 2018 року надійшло 63 тисячі звернень на цю тему). Люди скаржаться на відсутність необхідних ліків в аптеках, відмови лікарів у наданні рецептів, відмови видавати препарати безкоштовно.

«Варіант придбати ліки за власний рахунок для багатьох хворих стає все більш недоступним. Упродовж 2017 року вартість ліків постійно зростала: тільки за 9 місяців умовний «аптечний кошик» здорожчав на 14,5%, порівняно з аналогічним періодом 2016 року», — сказала Лариса Осадчук.

Вона додала, що цього року ситуація з цінами на ліки погіршується катастрофічно швидко. Бездіяльність уряду в питаннях регуляції валютного курсу та відсутність жорсткого контролю за ціноутворенням на життєво необхідні ліки призводить до неконтрольованого зростання їхньої вартості.

Експерти прогнозують, що вже у лютому ліки подорожчають на 10%, а загалом до кінця року їхнє здорожчання становитиме до 25%. Аптеки вже сьогодні почали перераховувати ціни на ліки. За відсутності контролю, це призведе до збільшення прибутків фармацевтичних олігархів.

Партія «Наш край» вимагає від уряду забезпечити реалізацію державної програми «Доступні ліки» та встановити жорсткий контроль за ціноутворенням на ліки. Реформи мають бути для людей, а не для збагачення олігархів.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button