Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніПолітика

Історичні традиції Батурина: від Магдебурзького права – до сучасної децентралізації

Батурин – наша гетьманська столиця є одним із стовпів самоврядних традицій і вольностей в Україні. І логічно, що саме із Батурина ми розбудовуємо нове українське самоврядування Чернігівщини.

Сьогодні цей процес називають сучасним словом децентралізація. Але насправді децентралізація тобто самоорганізація на місцях має в Україні глибоке історичне коріння. Ще у 1654 році Батурин отримав самоврядне Магдебурзьке право. Вже тоді наші пращури самостійно визначали життя на своїх територіях, організовували судочинство, торгівлю, податки.

Децентралізація зараз є головною реформою України. Це – єдина можливість досягти економічного розвитку громади і добробут кожного її мешканця. Впорядкувати земельні питання, надали можливість дрібним землевласникам отримувати гідну плату за їхні наділи, забезпечити прибутковість фермерського та сімейного господарювання.

Об’єднання територіальних громад – це шлях до запровадження в Україні європейських стандартів життя і цінностей. Вони – прості, але дієві. Громада сама контролюватиме використання бюджету, буде вирішувати, як, де і коли будувати для людей. У якому селі чи місті звести лікарню, а де відремонтувати школу чи дорогу. У які інфраструктурні чи соціальні проекти інвестувати кошти громади та гроші, залучені з державного бюджету.

Пишаюся тим, що «Наш край» — єдина партія в Україні, яка свою політику спрямовує на захист інтересів місцевого самоврядування в Україні і, зокрема на моїй рідній Чернігівщині. «Наш край» став гарантом децентралізації в інтересах звичайних людей праці, а не чиновників. Створивши об’єднані громади, ми змусимо владу працювати на інтереси людей, а не на власні кишені.

Створення об’єднаних громад вибиває ґрунт з-під ніг продажних чиновників. Адже громада, отримавши повноваження, ресурси і змогу контролювати владу, знищить корупцію і перекриє тіньові бюджетні схеми.

Після об’єднання бюджету зростуть у рази, адже більшість податків залишатимуться на місцях і представники громади від її імені будуть розпоряджатися ними. Люди вже не будуть бігати до адміністрацій, платити там хабарі, аби вирішити якесь питання. Усі питання будуть швидко вирішені громадою в інтересах людей. Фінансова децентралізація є ключовим чинником розвитку аграрного виробництва у селах і містечках. Додаткові надходження дозволять відродити соціальну інфраструктуру громад, інвестувати у високооплачувані робочі місця, зокрема в агросекторі, у нові виробництва, зокрема щодо переробки молока, м’яса, овочів, фруктів та городини.

На Чернігівщині «Наш край» із самого початку став двигуном процесу об’єднання територіальних громад. Довгий час ми практично одні боролися за призначення перших виборів, прийняття необхідного законодавства, передачу громадам коштів і повноважень. Ми відчували підтримку людей і опоненти не змогли зірвати децентралізацію.

У результаті ті, хто вчора саботували вибори, сьогодні самі балотуються в органи управління ОТГ. Це свідчить про життєздатність процесу об’єднання громад. Звісна річ, він зіштовхується із численними перепонами. Їх створюють чиновники обласного та районного рівнів, тому що вони втратять доступ до розподілу  ресурсів. Обласна влада Чернігівщини, разом із Аграрною і Радикальною партіями, «Батьківщиною», «Народним фронтом» та БПП підтримують громади лише на словах. Вони до цього часу не зупинили війну, зруйнували економіку, не подолали корупцію, підвищили комунальні тарифи, тому не мають права бути представленими в представницьких органах нових об’єднаних громад.

«Наш край» впроваджує ідею сильних громад і цим захищає право людей на добробут, безпеку і комфортне життя. Через це важливо, аби громадяни максимально підтримали наших представників у своїх територіальних органах управління.

Як кандидат на посаду Батуринського міського голови, за підтримки народного депутата України Валерія Давиденка, беру зобов’язання відродити у Батурині сільськогосподарські підприємстві, зробити ремонт лікарні, створити центр для людей похилого віку, які залишилися без опіки, впорядкувати рух громадського транспорту, створити муніципальну поліцію.

Децентралізація за стратегією «Нашого краю» у рази збільшує доходи місцевих бюджетів. Це – крок до добробуту кожної родини, до якісної медицини та освіти, інвестицій та модернізації промисловості, створення нових високооплачуваних робочих місць.

Партія «Наш край» відстоює інтереси звичайних людей праці і реальними справами намагається  втілити в життя гасло «РОБОТА, ЗДОРОВ’Я, ДОБРОБУТ — КОЖНІЙ РОДИНІ»!

Прийдіть 11 грудня та проголосуйте за мене і команду «Нашого краю».

Леонід Душа, кандидат на посаду Батуринського міського голови

 

Політична реклама

Ще статті по темі

Back to top button