Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніПолітика

Лариса Спашиба: Хочу, щоб люди Мринівської громади нарешті відчули себе господарями на своїй землі

Вона належить до розряду тих жінок, котрі здатні спинити шаленого коня і вскочити у палаючу будівлю. Лишень була б мета. А Лариса Спашиба із Плоского Носівського району – особистість цілеспрямована  і наполеглива. І доводить це протягом всього свого життя, яке неодноразово випробовувало її на міцність.

Змалку захоплювалась цифрами, тож і фах собі обрала відповідний: вирішила стати вчителем математики. Навчалася в Ніжині, потім у Харкові. Ще студенткою вийшла заміж, народила доньку. Потім у родині, яка на той час жила у Безуглівці Ніжинського району, з»явилось ще двоє діток. Здавалося б, живи та радій: щаслива родина, улюблена робота. Та сімейні стосунки не склались, і 2004-ого року жінка з донькою і двома синами на руках вже сама повернулась до рідного села. Ось тоді й довелося доводити власну спроможність – і собі, і оточуючим, адже треба було утримувати сім»ю, ставити на ноги  дітей. Спробувала і гіркого заробітчанського хліба у столиці, і працювала майстром дільниці на будівництві компресорної станції «Бобровницька» у Мрині. До речі, саме там тендітній жінці довелось керувати чоловічим колективом, з чим вона успішно впоралась. А вже за кілька років, у 2010-ому, односельці висловили Ларисі Олександрівні свою довіру та обрали Плосківським сільським головою. І вже друге скликання поспіль вона очолює місцеву громаду. Причому доволі успішно.

— При нашому не дуже значному річному бюджеті, який становить лише 700 тисяч гривень, — ділиться напрацюваннями Лариса Спашиба, — протягом останніх шести років нам вдалося за власні кошти капітально відремонтувати покрівлю будинку культури, приміщення сільської ради, зробити вуличне освітлення на центральній вулиці села. Щоправда  Частково отримали субвенцію з районного бюджету і перекрили дах приміщення, у якому розташовані школа і дитячий садок. До кінця нинішнього року плануємо повністю замінити підлогу у спортзалі, який у нас є в БК.

Але в умовах децентралізації можна зробити набагато більше, переконана Лариса Олександрівна. Саме тому вона погодилась стати кандидатом на посаду очільника Мринської об’єднаної громади від політичної партії «Наш край». Нині жінка бере активну участь у міжнародному швейцарсько-українському проекті Школа місцевого самоврядування DESPRO.

— Дуже цікаво відбувається навчальний процес, — розповідає Лариса Спашиба, — ми готуємо проекти, відсилаємо їх в електронному вигляді, експерти оцінюють наші роботи, аналізують. По-суті, вони дають нам до рук вудку, щоб ми самі вчилися, як мовиться, ловити рибу. Це дуже корисний досвід. Адже держава підтримуватиме об’єднані громади лише на перших порах. А за цей час ми повинні будемо самі навчитися заробляти кошти на власний розвиток. У цьому полягає основний принцип децентралізації і від цього залежить успіх її втілення у життя. На щастя, в нашій області уже є кілька нових територіальних об»єднань, які можуть похвалитися своїми здобутками. А ми нічим не гірші.

Лариса Спашиба має чимало планів, які хотіла б реалізувати у випадку своєї перемоги на виборах. Найперше – створити комунальне господарство, за допомогою якого можна заробляти гроші на розвиток громади. Слід також відремонтувати автошляхи, що нині перебувають у жалюгідному стані, вирішити проблему з водопостачанням, особливо у селах, де з колодязів практично зникла вода (над цим проектом вона вже працює у Школі  DESPRO). Потребує вирішення і так зване «земельне питання», від чого значною мірою також залежить наповнення місцевого бюджету.

— Якщо люди довірять мені очолити об’єднану громаду (а це майже 4000 жителів), то ми спільно визначатимемось з пріоритетами, — обіцяє Лариса Олександрівна, — я – людина командна і переконана, що тільки гуртом можна вирішити будь-яку проблему. Сподіваюсь, що і «Наш край» підтримуватиме громаду у добрих справах. Мені дуже хочеться, щоб люди у наших селах жили краще, як на те заслуговують, щоб вони нарешті відчули себе справжніми господарями на своїй Богом даній землі.

Політична реклама

Ще статті по темі

Back to top button