Політика

Нардепи дозволили безстроково погашати споживчі кредити та заборонили рекламу 0%

Верховна Рада у другому читанні прийняла закон про споживче кредитування.

За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів.

«Законом передбачено створити механізм споживчого кредитування, що забезпечить захист прав і законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців у цій сфері, створить належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення до нього, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки», — йдеться в пояснювальній записці.

Закон регулює відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками та споживачами під час надання послуг споживчого кредитування.

Закон встановлює обов’язок кредитодавця надавати та роз’яснювати умови й особливості споживчого кредиту та обов’язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника.

Також закон встановлює вимоги до реклами, відповідно до Директиви ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема в частині інформації щодо ефективної процентної ставки.

Відповідним рішенням заборонено рекламу про нуль відсотків кредитів і кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника.

Дія закону поширюється на всі споживчі кредити, тобто на кредити: для особистих цілей, сімейних потреб і не охоплює кредитів для підприємницьких цілей.

Згідно з законом, «споживач у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує кредитодавцю проценти за користування кредитом і вартість усіх послуг, пов’язаних із обслуговуванням та погашенням кредиту, за період фактичного користування кредитом.

Законом встановлено, що «споживач має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів.

Документ передбачає реструктуризацію зобов’язань за договором про споживчий кредит, встановлює черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит та особливості відповідальності споживача за договором про споживчий кредит.

Джерело: Економічна правда

Ще статті по темі

Back to top button