Політика

«Наш край» пропонує перехідний період при впровадженні земельної реформи, – депутат облради

*Актуально

Зараз уряд намагається швидко протягнути земельну реформу у Верховній Раді, хоча законопроекту про обіг земель сільського призначення досі немає.

За словами депутата Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», директора ПАТ «Агрофірма «Іржавецька» Сергія Баришовця, попри намагання уряду проштовхнути відповідні рішення, профільні міністерства та департаменти визнають технічну неготовність до земельної реформи. Йдеться про відсутність моніторингу земель, платформи для проведення електронних аукціонів, вдосконалення земельного законодавства.

«По суті, уряд просуває земельну реформу в той час, коли всі профільні державні установи де-факто і де-юре не готові її реалізовувати. Фактично державні органи тільки розробили та затвердили плани діяльності до кінця року в рамках підготовки до земельної реформи», – констатував Сергій Баришовець.

Партія «Наш край» наголошує: сьогодні в Україні немає ані технічної, ані юридичної можливості здійснити земельну реформу та започаткувати обіг земель сільськогосподарського призначення.

Більшість українців не має довіри до урядової земельної реформи, про що свідчать соціологічні дослідження. Якби референдум про зняття заборони на продаж землі відбувся сьогодні, то 75 % проголосували би проти продажу земель сільськогосподарського призначення (дослідження Соціологічної групи «Рейтинг»). Щоб земельна реформа не перетворилася на захоплення земель у стилі ваучерної приватизації 90-х, «Наш край» пропонує запровадити перехідний період, під час якого будуть відпрацьовані всі умови і нормативи з питань обігу земель. Протягом цього періоду треба доопрацювати всі технічні та юридичні питання, узгодити питання кадастру та платформ для електронних аукціонів земель. Обіг земель сільськогосподарського призначення повинен бути прозорим!

Сергій Баришовець переконаний, що у майбутньому законопроекті про обіг сільськогосподарських земель необхідно врахувати інтереси українського села та селян. Майбутній власник землі повинен брати участь у соціальному житті громади, на території якої знаходиться його земля, та сприяти розвитку соціальної інфраструктури та благоустрою. «Це дасть змогу захистити тих, хто працює на землі», – говорить депутат облради.

Тільки після того, як усі ці моменти будуть закріплені в законопроекті про обіг земель сільськогосподарського призначення, а також буде доопрацьовано нормативну та технічну базу, можна розпочинати обговорення відкриття ринку землі.

 Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. как этот наш край ещё не вынесли вперед ногами

Back to top button