Політика

“Наш край” вимагає не скорочувати кількість бюджетних місць у вишах, – Мазурчак

*Актуально

Уряд має скасувати постанову про скорочення на 21 % бюджетних місць у вищих навчальних закладах країни.

Про це йдеться у зверненні співголови партії “Наш край” Олександра Мазурчака до уряду.

Він переконаний, що Кабмін не мав права скорочувати кількість бюджетних місць у вишах.

«Партія «Наш край» вимагає від уряду скасувати постанову, ухвалену 12 липня, якою було зменшено обсяги державного замовлення на 20,7 %. Держава має не скорочувати видатки на освіту, а, навпаки, збільшувати їх. В іншому разі, найобдарованіша українська молодь виїжджатиме на навчання за кордон», – зазначив Олександр Мазурчак.

Він додав, що скорочення набору на одні та незначне збільшення місць на інші спеціальності жодним чином не обґрунтоване.

«Кабмін не навів жодного прогнозу щодо потреби в тих чи інших спеціалістах в економіці України через 4-5 років, коли сьогоднішні абітурієнти закінчать виші», – зазначив Мазурчак.

Загалом співголова партії “Наш край” наголосив, що вкотре зміни були внесені вже тоді, коли абітурієнти не лише склали ЗНО, але й почали подавати документи на вступ.

«Так само вчинив уряд минулого року, коли вже під час вступної кампанії було змінено принцип розподілу бюджетних місць у вишах. Будь-які зміни до умов вступу та навчання мають вноситися не пізніше 1 січня року, в якому вони набувають чинності», – підсумував Мазурчак.

Як відомо, минулого тижня уряд ухвалив Постанову “Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2017 році” із загальними рекомендаціями щодо скорочення обсягів держзамовлення.

Загальна кількість абітурієнтів, які зможуть навчатись за державний кошт,  у 2017 році становитиме 212 388 осіб (за денною формою навчання – 189 728 осіб). Це менше затверджених у 2016 році показників на 20,7 % (за денною формою – на 14,9%).

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button