Політика

Передвиборчий штиль і буря в Ічні: експерти розповіли про виборні перегони

Передвиборча кампанія в 14 об’єднаних громадах Чернігівщини в самому розпалі. Агітаційна «війна» ведеться всіма політичними партіями і не завжди гра йде за правилами. Утім, підтверджених конкретними фактами порушень наразі немає. Окрім, звісно, передвиборчої вакханалії в Ічнянській ОТГ. Про це йшлося сьогодні, 20 жовтня, під час прес-конференції у прес-центрі «Чернігівський вибір».

За словами координатора виборчого процесу від громадської мережі «Опора» Наталії Висіканець, агітаційна робота кипить у всіх громадах.

«Є дійсно порушення несуттєві, наприклад, агітаційні матеріали без вихідних даних. Також іноді телефонують люди і розповідають про підкуп виборців, але жодного фактажного підтвердження цьому немає», – зазначає Наталія Висіканець.

Представники «Опори» обурені ситуацією в Ічнянській ОТГ, де місцева виборча комісія утворила округи з грубими порушеннями та відмовляється виконувати рішення кількох судів.

«Щодо ситуації в Ічнянській громаді, то там дійсно порушення. Але комісія подає апеляції і не погоджується з рішеннями судів. Наша позиція така, що утворення округів там відбулося з грубими порушеннями, і винні в цьому мають понести юридичне покарання. Ми будемо активно моніторити ситуацію і, звісно ж, чергувати в день голосування», – зазначає Наталія Висіканець.

Щодо дня голосування (29 жовтня), то присутні на прес-конференції представники поліції запевнили, що зі свого боку також докладуть максимум зусиль, щоб процес волевиявлення відбувся спокійно і без порушень. 29 жовтня для забезпечення правопорядку в 14 громадах області буде залучено понад 400 правоохоронців. Будуть чергувати і групи швидкого реагування.

За словами представника відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернігівської ОДА Богдана Кашки, в 14 ОТГ області створено 182 дільниці.

«За попередніми списками мають право здійснити своє волевиявлення 109 436 виборців. Виборців, яких немає із якихось причин у списках і які до 23 жовтня звернуться до нас із відповідною заявою, ми зможемо внести до списку. А після 23 жовтня це буде можливим лише через суд», – попередив Богдан Кашка.

Загалом експерти зазначають, що нинішні вибори – одні з найспокійніших за всю історію Чернігівщини. Звісно, порушення є, зокрема і використання адмінресурсу, і підкуп виборців. Але пік агітаційного «зла» традиційно фіксується в останній тиждень перегонів.

Фото Юрія Паперного

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button