Політика

Резюме вчорашнього засідання норманської четвірки в Берліні

Домовлено про розробку Дорожньої карти виконання Мінських домовленостей. Визначено її головні напрями. Дорожня карта має бути схвалена на новій зустрічі глав держав у норманському форматі в листопаді.

Якщо Мінські домовленості – це стратегія, то Дорожня карта – це тактика, де буде точно зафіксована послідовність дій з врегулювання.

Президент України чітко наголосив, що головною передумовою проведення місцевих виборів на Донбасі є виведення іноземних військ – цей пункт буде обов’язковим і його буде зафіксовано у Дорожній карті.

Путін був вимушений дати згоду на роботу поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Йшлося про озброєну місію. В перспективі поліцейська місія ОБСЄ має отримати контроль за кордоном до передання його Україні.

Це певне зрушення, адже раніше росіяни і чути не хотіли про озброєну місію ОБСЄ. Вимога була висунута Петром Порошенком.

Обговорено демілітаризацію наступних 4 пунктів на Донбасі. Президент Порошенко особливо наполягав на демілітаризації Дебальцевого, адже за домовленостями лютого 2015 року це місто не повинно бути окупованим.

Порушено питання звільнення усіх заручників, причому як на окупованих територіях, так і в Росії. Була досягнута домовленість про безперешкодний доступ представників Міжнародного комітету Червоного хреста до всіх незаконно утримуваних полонених.

— Ми наполягаємо на негайному звільненні всіх заручників у форматі «всіх на всіх» і я впевнений, що це нарешті має надати черговий поштовх, тому що цей процес, за бездіяльності російської сторони, був зупинений на дуже тривалий час.

Ми згадували про всіх заручників, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, включаючи Сущенка, Кольченка, Сєнцова і багатьох інших. Але йшлося і про тих заручників, які незаконно утримуються на окупованій території. Ми наголошували на тому, що першим кроком має бути забезпечений безперешкодний доступ адвокатів, консула і представників Міжнародного комітету Червоного хреста, — Петро Порошенко.

 

Ще статті по темі

Back to top button