Політика

Від енергозбереження до марнотраства : «Наш край» про підсумки сесії

Чернігівська міська рада на сесії 26 січня виділила 5,5 млн грн на додаткове освітлення Катерининської церкви.

Депутати «Нашого краю» не підтримують цього рішення. Тим паче, що воно було поставлене на голосування в пакеті рішень без окремого розгляду, в чому можна вбачати порушення регламенту.

Голова фракції «Наш край» Олександр Соколов назвав виділення таких значних коштів на освітлення тільки однієї історичної пам’ятки обласного центру Чернігівщини марнотратством. Так, на Програму розвитку туризму і промоції міста на 2017-2018 роки виділено 2,6 млн грн, а на освітлення Катерининської церкви, яка і так сьогодні достатньо освітлюється, запропоновано вдвічі більше коштів.

Викликає занепокоєння і той факт, що з громадськістю ця пропозиція взагалі не обговорювалася. Крім того, до схвалення рішення не було презентовано проект освітлення однієї з візитівок Чернігова.

Фракція «Наш край» у Чернігівській міській раді під час сесії 26 січня підтримала рішення про продовження заходів енергозбереження в бюджетних закладах, адже робота в цій сфері триває не один рік.

16296010_1180148575432120_833045407_n

Як прокоментував керівник фракції «Наш край» у Чернігівській міськраді Олександр Соколов, депутати фракції завжди налаштовані на конструктивну роботу. Депутати «Нашого краю» підтримали Програму підвищення енергоефективності в бюджетних установах м. Чернігова на 2017-2027 роки.

Ця програма орієнтована на модернізацію мереж опалення, гарячого водопостачання та систем освітлення бюджетних будівель, що веде до зменшення споживання енергетичних ресурсів, відповідно, і до скорочення видатків міського бюджету на їх оплату.

Програма охоплює 100 закладів та установ, що утримуються з міського бюджету, зокрема на 17 із них планується провести комплексну термореновацію за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку або інших додаткових джерел фінансування.

Результатом впровадження заходів програми має стати зменшення споживання будівлями бюджетної сфери Чернігова теплової енергії на 29,4 %, природного газу – на 17 %, електричної енергії – на 27,6 %. Скорочення річних видатків на оплату спожитих енергоносії очікується на рівні 30 млн грн (у нинішніх цінах).

За словами О.Соколова, програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах на сьогодні є надзвичайно важливою, оскільки дасть змогу економити значні кошти міського бюджету на енергоносіях, вартість яких постійно зростає.

На сесії міська рада підтримала Програму розвитку велосипедного  руху і облаштування велосипедної  інфраструктури у м. Чернігові  на 2017-2020 роки.

16358919_1180148578765453_1979121731_n

Як прокоментував рішення депутат від фракції «Наш край» Ігор Желдак, програма є важливою для чернігівців, водночас, її впровадження потребує координації дій працівників різних підрозділів міськради.

Реалізація програми створить додаткове навантаження на управління ЖКГ Чернігова, адже взимку буде необхідно розчищати від снігу не тільки дороги і тротуари, а й велодоріжки.

На думку І.Желдака, вже цього року варто узгоджувати ремонт доріг обласного центру з можливим облаштуванням перших велосипедних доріжок. Депутат міськради вважає, що варто практично апробовувати облаштування велоінфраструктури на одній із вулиць Чернігова, а потім розробляти проект на все місто із врахуванням наявного місцевого досвіду. На сьогодні у місті відсутній досвід проектування та облаштування велоінфрастурктури.

Згідно з Програмою розвитку велосипедного  руху і облаштування велосипедної  інфраструктури у м. Чернігові  на 2017-2020 роки, у місті за кілька років протяжність велодоріжок має збільшитися орієнтовно до 180 км. Розробники програми називають унікальним факт, що веломаршрути будуть інтегровані в транспортну систему обласного центру Чернігівщини через значну кількість екскурсійних, «зелених», прибережних і паркових веломаршрутів протяжністю близько 60 км.

Загальна сума, передбачена на виконання всієї програми сягає 95 млн грн (у т. ч. на 2017 рік – 20 млн грн).

Фракція категорично не підтримала виділення у власність дачних земельних ділянок садового товариства «Грім-Віра», оскільки у цьому виникає чимало питань щодо самозахоплень землі та можливих корупційних складових.

Ще статті по темі

Back to top button