Політика

Якість до лампочки: чи залишиться Чернігів без освітлення, а Кириченко без посади?

Епопея зі становленням у Чернігові нових світлодіоїдних ламп вуличного освітлення набирає обертів. Понад 8,6 мільйонів гривень, виділених на ці потреби із міського бюджету, можуть бути витрачені на неякісні світильники.

Вони швидко поржавіють, не матимуть блискавичників і замість фінського начиння в них виявилося значно дешевше російське.

Принаймні, така інформація стала відома із повідомлення про порушення умов договору, складеного управлінням ЖКГ міськради на адресу підрядника – черкаської фірми ТОВ «ДВРП-Монтаж», яка 22 серпня виграла тендер по програмі енергоефективної модернізації мереж зовнішнього освітлення міста Чернігова на 2016-17 роки.

Відповідно до висновків компанії, яка здійснює технічний нагляд ТОВ«Юркомплектсервіс Плюс», виявлено численні порушення при встановленні світильників.

Зокрема, як йдеться у тексті «у зразку світильника, який був наданий представнику технічного нагляду, встановлені відхилення від технічних вимог до світлодіодних світильників для заміни вуличних світильників, затвердженим протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Управління ЖКГ Чернігівської міської ради №11 від 24.06.2016, а саме по п.14 відсутній захист джерел живлення від перегріву, відсутня можливість роботи в режимі холостого ходу. Крім того в світильнику відсутній блок грозозахисту (п.13 технічних вимог) та відсутнє програмування інтенсивності світлового потоку (п.16 технічних вимог), а елемент кріплення виконано не з корозостійкого матеріалу (п.27 технічних вимог).

Крім цього, ТОВ «Юркомплектсервіс Плюс» встановило здійснення робіт без належного документального оформлення, за відсутності журналів обліку робіт. Окремо відзначаємо, що істотним є порушення Генпідрядником умови щодо необхідності документального підтвердження якості світильників, монтаж яких здійснює Генпідрядник, зокрема, вимоги щодо наявності паспорту виробу (п. 26 технічних вимог)».

Як згодом стало відомо із документів, які потрапили в розпорядження редакції, представники технічного нагляду вимагали від підрядника зупинити роботи по встановленню лічильників через виявлені порушення. Однак вони всупереч вимогам протягом 16-17 жовтня таки встановили 62 світильника по вулиці Красносільського та 12 по вулиці Преображенській.

Також у висновках технічного нагляду вказується на те, що підрядник намагався зекономити на комплектуючих світильника. Зокрема, виявлено блок живлення виробництва російського заводу «Юрьев-Польский завод Промсвязь», який як вже зазначалося вище, не відповідає технічним вимогам і коштує значно дешевше за обіцяні підрядником фінські комплектуючі до світильників.

3-51-11-58-1

Через ці скарги зараз фактично зупинені роботи по встановленню світильників на вулиці Преображенській.

Дещо дивною при цьому виглядає позиція профільного заступника міського голови Олександра Кириченка, який нещодавно на сайті міськради відрапортував про те, що підрядник планує завершити встановлення світлодіоїдних ламп протягом 10 днів.

У повідомленні також ні слова не сказано про те, що роботи зупинені, а у представників технічного нагляду, а згодом й в управління ЖКГ були численні скарги до підрядника.

«Зараз підрядники приступили до виконання робіт. Вже замінили майже всі лампи на вулиці Красносільського. Я особисто контролював виконання робіт. Важливо відзначити, що представник технагляду замірював показники і вони досить добрі.

До цього там було дуже погане освітлення, тому можна сказати, що вона буквально прокинулася з мороку. Зараз почали робити вулицю Преображенську – в районі Валу, далі вони мають виходити на Пушкіна . Наступні – проспект Миру і вулиця Шевченка. Ці роботи підрядник планує виконати десь за 10 днів» — стверджує Кириченко в офіційному повідомленні від прес-служби міськради.

Як стало нам відомо із власних джерел, саме Кириченко дав команду підрядникам почати роботи без погодження із представниками технічного нагляду.

На думку співрозмовника svoboda.fm у міськраді, компанія «ДВРП-Монтаж» хотіла непогано заробити на встановленні неякісних світильників, адже за умов виконання усіх технічних вимог, вона майже не отримувала б прибутку.

Виникає питання: чому Кириченко всіляко сприяє сумнівній фірмі робити «халтуру» і не бачить численних порушень?

Як повідомив нам співрозмовник, ситуація довкола світильників неабияк обурила міського голову Владислава Атрошенка, який зараз перебуває у відрядженні у Франції. У діях Кириченка він бачить неприкрите бажання піти з ним на конфлікт, чого Атрошенко зазвичай не пробачає.

Якщо конфлікт залагодити не вдасться, вже на сесії міськради 27 жовтня може постати питання звільнення Кириченка із займаної посади.

За умови відповідного рішення Атрошенка у цьому окрім БПП будуть зацікавлені представники як мінімум однієї фракції у міськраді – «Нашого краю», які не задоволені діями Кириченка під час запровадження у місті транспортної реформи. Мовляв, він погрожував перевізникам, які представлені серед депутатів цієї фракції, що забере у них всі вигідні маршрути.

Вказується також і на інші прорахунки Кириченка, зокрема, на минулому засіданні виконкому він «завалив» питання внесення змін до Програми покращення покриття доріг та проїздів у житловій забудові м. Чернігова на 2012-2016 роки. У тексті, наданому сайтом міськради лише вказується на те, що члени виконкому направили її на доопрацювання.

Єдине, що може зупинити такий розвиток подій, стверджує співрозмовник – позиція фракції РПЛ, за квотою якої і був призначений Кириченко, яка має трьох депутатів у міськраді і 12 – в обласній.

А щодо горе-світильників, то у підрядника тепер є 2 виходи: або він виправляє виявлені недоліки, або ж відмовляється від виконання договору і відшкодовує завдані збитки.

Нижче на фото – графік робіт зі встановлення нових світильників, які повинні були завершитися до кінця вересня.

Джерело: svoboda.fm

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Не понял, Аторошенко коррупционеров с собой притащил?

Back to top button