Політика

За півроку подорожчала 21 позиція із 23-х у списку соціальних продуктів харчування – депутат «Нашого краю»

Партія «Наш край» закликає уряд відновити державне регулювання цін на соціальні продукти харчування та послуги. Як зазначив депутат Чернігівської міськради від «Нашого краю» Віктор Бистров, системне «наосліп» підняття тарифів на енерго- та водопостачання комерційним установам спровокувало повільне підвищення цін на продукти харчування, яке відчувають як жителі Чернігівщини, так і всієї України.

Дії уряду в економіці країни на догоду МВФ призводять до катастрофічних наслідків для громадян. В очікуванні нового підняття тарифів на енергопостачання та комунальні послуги виробники продуктів харчування та роздрібні мережі заздалегідь внесли витрати на зберігання товарів в гуртову та роздрібну ціну. Ціна на соціальний хліб уже зросла на 1,3 грн.

Дані Державної служби статистики свідчать про те, що за шість місяців відбулося стрімке подорожчання м’яса: свинини й яловичини на 24,5 грн і 17,5 грн, відповідно. Зараз кілограм свинини можна купити за середньою ціною 97 грн, а яловичини – 104 грн. «Харчування м’ясом та м’ясними виробами стає дедалі більш недоступним для переважної більшості населення України», — зазначив депутат.

Партія вимагає розробити компенсаторні механізми для виробників продуктів харчування та негайно втрутитись у ситуацію ціноутворення на продукти харчування. Інакше обіцяне урядом підвищення пенсій і мінімальних заробітних плат восени «з’їсть» зростання цін на продукти харчування.

Довідка: Асоціація постачальників торговельних мереж констатує, що, за даними Держстату, за півроку, з 29 грудня 2016-го по 30 червня 2017 р. подорожчала 21 позиція із двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, тобто 90 %.

Зросли ціни на варені ковбаси – на 6 грн, сало – на 4 грн, курячу тушку – на 3,5 грн. На сьогодні варена ковбаса коштує 67 грн за кг, сало – 45 грн за кг, а тушка куряча – 45,5 грн за кг.

Продукт № 1 для кожної сім’ї – соціальний хліб, як білий, так і чорний, за шість місяців подорожчав на 1,3 грн.

Найстрімкіше подорожчання відбулося на овочі. Капуста подорожчала на 13 грн, морква – на 10 грн, цибуля – на 6,7 грн, буряк – на 5,4 грн, картопля – на 4,8 грн.

За півроку помітно зросли ціни на молочну продукцію. Найбільше піднявся в ціні сир – на 11,7 грн, тепер його середня ціна по Україні становить 92,5 грн за кг. Вершкове масло можна купити по 141,1 грн за кг, що на 6,8 грн дорожче від попереднього періоду. Сметана і молоко подорожчали, відповідно, на 4,8 і 1,2 грн. Більше ніж на 1 гривню також подорожчали цукор – на 1,5 грн і рис – на 2 грн.

Водночас за останні шість місяців відбулося зниження ціни на яйця – на 9 грн, відповідно, тепер вони по 11,9 грн за десяток, і зниження ціни на гречку – на 3,2 грн, вона тепер коштує 25 грн за кг.

Прес-служба Чернігівської обласної організації «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button