Політика

Закон про комерційний облік компослуг потребує доопрацювання, – депутат «Нашого краю»

*Актуально

Парламент ухвалив закон про комерційний облік комунальних послуг, що містить антисоціальні норми щодо обліку теплової енергії та гарячої і холодної води. Як повідомив депутат Чернігівської облради Геннадій Тригубченко, «Наш край» наполягає на негайному доопрацюванні закону та прийнятті відповідних поправок, спрямованих на захист споживачів.

«Закон містить низку антиконституційних норм на підтримку монополістів – постачальників послуг, які суттєво звужують права споживачів», – зазначив Геннадій Тригубченко.

Так, закон прямо зобов’язує пересічних українців покривати всі витрати на оснащення будинків вузлами комерційного обліку, обслуговування, заміну та повірку вузлів обліку. І все це під прикриттям європейського досвіду та стандартів. Крім того, цей закон суперечить низці інших законів.

Зокрема, в частині відшкодування збитків постачальнику за встановлення вузлів комерційного обліку споживачами є пряме протиріччя ст. 17 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність». У цьому законі чітко прописано, що «періодична повірка, обслуговування та ремонт засобів вимірювальної техніки, що є власністю фізичних осіб, здійснюється за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги…». Те саме стосується положення нового закону про відшкодування постачальнику збитків за повірку приладів комерційного обліку: знову за рахунок споживачів. Також закон встановлює нові складні норми щодо сплати послуг за гарячу та холодну воду, які потребують здійснення аудиту кожного будинку.

Так, рахунок за спожиту гарячу та питну воду залежатиме від наявності облікових вузлів (лічильників) і розбіжності в сукупних показниках усіх лічильників у будинку та показань комерційного облікового приладу (головного лічильника). Згідно із законом, різниця розподіляється на всіх споживачів.

Депутати відхилили всі поправки, що були спрямовані на поліпшення цього закону в частині захисту прав споживачів. «Наш край» вимагає внести зміни до закону, що мають однозначно закріпити принцип – усі витрати на встановлення, обслуговування, ремонт і заміну засобів обліку комунальних послуг несе їхній постачальник. Люди не повинні платити за лічильники.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button