Новини

Різдвяне богослужіння у Катерининській церкві: чернігівці співали молитви та колядки (Фото)

У Святвечір у Катерининській церкві відбулося урочисте богослужіння, присвячене великому православному святу – Різдву Христовому.

Різдвяну службу правив Архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій разом з духовенством Київського патріархату.

Цьогоріч на вечірній службі чернігівців було не багато, проте люди виглядали щасливими, вони посміхалися і вітали один одного з народженням Ісуса, підспівували, коли у храмі звучала молитва. На службі були і дітки.

Перед початком різдвяного богослужіння, нам вдалося поспілкуватися з настоятелем Катерининської церкви отцем Романом. Його запитали, чому цього дня важливо піти до церкви і помолитися, а також про ставлення церкви до святкової вечері.

«Звісно, що у церкву потрібно ходити завжди, — каже отець Роман.І не лише на Різдво. Це сьогодні ми радіємо народженню Христа Спасителя і все присвячуємо Різдву. А в звичайні не святкові дні у церкву треба ходити, щоб, так би мовити, «набрати живої води». Коли людина, яка потерпає від спраги, шукає джерело і знаходить його, вона втамовує спрагу. Коли людина  мучиться від  духовної спраги, вона втамовує її у храмі».

У отця Романа ми також запитали про те, чи можна на Різдво помолитися, наприклад, вдома?

«Той, хто називає себе віруючою людиною, молиться лише вдома і не ходить до церкви, мені здається, що ця людина звертається до Бога лише у складних періодах свого життя і не більше. Але ж погляньте, як у нас сьогодні красиво – стоять величезні прикрашені ялинки, на них висять кульки, де намальована Божа Матір з Ісусом, у нас новий іконостас, Вертеп. Як у такий святковий вечір можна не прийти до храму?, — каже отець Роман.

Не оминули увагою і тему 12 страв.

«Ставити на стіл 12 пісних страв – це вже така народна звичка і в цьому не має нічого поганого, — розповідає настоятель Катерининської церкви. — Утім таку традицію треба берегти не заради культу їжі – сьогодні, в переддень Різдва Христового, ми сідаємо за стіл не заради їжі, не заради пиття, а заради прославлення Христа. Більше того, ця традиція має ще одне важливе завдання – зібрати разом усю родину. Різдвяна вечеря з кутею та узваром – це своєрідне возз’єднання дітей і батьків, адже ми щодня такі зайняті, що часу для рідних нам не вистачає. Проте на Різдво важливо зібратися усім разом, поспівати колядок і подякувати Богу за все, що ми маємо».

У Катерининській церкві вечірнє урочисте богослужіння тривало майже дві години. Священики молилися за мир в Україні та просили благополуччя українським родинам.

Після служби усім присутнім роздали роздруковані на папері колядки і почали  колядувати.

Ще статті по темі

Back to top button