Суспільство

13 комунальним газетам не терпиться розлучитися з владою

Про участь у першому етапі реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації заявили колективи 13 редакцій газет Чернігівської області. Тобто вже в цьому році вони звільняться з-під контролю співзасновників — районних рад та райдержадміністрацій. Хоча могли б ще посидіти біля місцевих можновладців три роки. Саме так передбачено законом про роздержавлення друкованих ЗМІ: добровольці — в цьому році, всі інші — протягом трьох.

Усього комунальних газет в області 25.

Уже відбулося засідання районних та міських рад, на яких ухвалили рішення про роздержавлення семи газет: «Прилуччина» (Прилуки), «Трудова слава» (Ічня), «Трибуна хлібороба» (Талалаївка), «Слово Варвинщини» (Барва), «Маяк» (Корюківка), «Наш край» (Чернігівський район), «Чернігівські відомості» (місто Чернігів). Ще подали заявку на участь у першому етапі реформування «Наше слово» (Мена), «Вісті Сосниччини» (Сосниця), «Новини Городнянщини» (Городня), «Сіверський край» (Новгород-Сіверський), «Голос присеймів’я» (Бахмач), «Новини придесення» (Козелець). І владні співзасновники не можуть їх не відпустити.

— Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачає два етапи: перший — у 2016 році, другий — 2017-2018 роки. Державні та комунальні друковані ЗМІ, які не будуть реформовані, з 2019 року ліквідуються. Трудові колективи державних та комунальних друкованих ЗМІ мають пріоритетне право у визначенні способу та термінів реформування. До 31 березня 2016 року в усіх редакціях державних та комунальних друкованих ЗМІ пройшли збори трудових колективів, на яких визначили спосіб та терміни реформування цих ЗМІ. Міські ради, районні та обласні ради, держадміністрації на підставі рішення трудових колективів друкованих ЗМІ повинні протягом місяця з дня проведення зборів ухвалити свої рішення про вихід зі складу співзасновників друкованих ЗМІ, — повідомив голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко.

Президент України Петро Порошенко визначив реформування комунальної преси як пріоритет на 2016 рік та доручив державним адміністраціям сприяти проведенню першого етапу роздержавлення.

Після затвердження колективи редакцій відправлять документи в «Держкомтелерадіо». Там сформують список, подадуть на затвердження Кабінету Міністрів. Постанова очікується в липні. Потім з комунальних будуть створюватись нові підприємства, і вже восени газети стануть зовсім вільними. Не треба хвалити владу, не обов’язково писати, що зробили хорошого, взагалі нічого про владу можна не писати. Але ж і дотацій не буде.

У розлучених і позбавлених фінансування від багатшої половини три шляхи виживання: або навчитися заробляти самостійно (що важко), або знайти багатого коханця-спонсора (хазяїна газеті), або подати на аліменти на виховання спільної дитини (як для газети — договір: ми пишемо, які добрі справи ви робите, а ви нам за це платите). 13 газет вже обрали свій варіант.

Джерело: gorod.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button