Суспільство

30 років смутку. Чорнобильська АЕС пам’ятаємо, робимо висновки (Фото)

Катастрофічні наслідки від аварії в Україні відчули навіть у Ірландії. Спеціальні костюми, в яких люди ліквідували наслідки катастрофи, могли вберегти від радіації на 40 секунд. Загальний викид радіоактивних матеріалів дорівнює 500 бомбам скинутим на Хіросіму. Кількість наслідків ліквідаторів дорівнює кількості населення Чорногорії — це лише частина фактів, які знають українці про аварію 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Інформаційний портал ЧЕline пропонує згадати хронологію подій 30-річної давнини. Отож, вибух стався 26 квітня 1986 року в 1:23:47 в ході проведення проектного випробування турбогенератора №8 на 4 енергоблоці. Будівля енергоблока, покрівля машинного залу частково обвалилися. Виникло понад 30 вогнищ пожежі, основні з них через годину були потушені, а до 5 години ранку 26 квітня пожежу ліквідували. Згодом пожежа відновилася із ще більшою потужністю. Пожежним довелося використати вертолітну техніку.

У перші години аварії довелося зупинити сусідній 3-й енергоблок і провести відключення обладнання 4-го енергоблоку.

Безпосередньо під час вибуху на четвертому енергоблоці загинув тільки один співробітник. 27 квітня 104 постраждалих евакуйовані в Московську лікарню №6. Згодом, у 134 співробітників ЧАЕС, членів пожежних та рятувальних команд розвинулася променева хвороба, 28 з них померли протягом наступних декількох місяців. Радіоактивна хмара від аварії накрило європейську частину СРСР, велику частиною Європи, східну частину США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Із зони ураження було евакуйовано близько 200 тисяч чоловік. Ситуація ускладнювалася тим, що радянське керівництво довго замовчував факт катастрофи, а 1 травня люди, нічого не знаючи, вийшли на травневий мітинг. За різними даними із 600 тисяч ліквідаторів 10% померло, а ще 165 тисяч стали інвалідами.

Ще статті по темі

Back to top button