Суспільство

39 атошників на три місяці стали студентами чернігівського вишу (Фото)

Нещодавно Чернігівський національний технологічний університет прийняв у свою студентську родину 39 колишніх військовиків і членів їхніх сімей.

У рамках реалізації Проекту «Україна – Норвегія» вони розпочали тримісячне навчання за програмою перепідготовки й підвищення кваліфікації.

У Чернігові навчання у рамках програми «Професійна підготовка звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їхніх сімей та сприяння їх працевлаштуванню» розпочалося вже вдруге і є повністю безкоштовним. Нині група слухачів складається переважно з учасників антитерористичної операції.

 – Програма курсу загалом містить 500 академічних годин, – розповіла керівник PR-відділу Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна. – Під час навчання слухачі отримають необхідний мінімум знань у рамках програми «Інтернет-технології в бізнесі та WEB-дизайн», а також із ними працюватимуть фахівці відповідної галузі, які поділяться з ними секретами майбутньої професії та допоможуть досконало опанувати нові знання. А після завершення курсу місцева громадська організація «Чернігів європейський» забезпечить працевлаштування слухачів.

Ознайомча зустріч слухачів і педагогічного колективу відбулася у навчальній аудиторії університету, прикрашеній національною символікою та державними прапорами Королівства Норвегія та України. До присутніх звернувся ректор університету Сергій Шкарлет:

– Порівняно з попереднім курсом, програма навчання зазнала істотних змін. Ви будете більше співпрацювати з роботодавцями щодо набуття професійних знань і навичок, які знадобляться вам за певним місцем роботи. Буде більше практики, в тому числі за реальним місцем майбутнього працевлаштування.

Завідувач кафедри навчального закладу Олександр Велігорський ознайомив слухачів із дисциплінами, які вони опановуватимуть упродовж навчання, і графіком проведення занять.

Він зазначив, що в ході курсу опановуватимуться як front-end, так і back-end технології розробки сайтів, вивчатиметься створення шаблонів Web-сторінок і дизайн у програмах Photoshop та Illustrator, використання кодів HTML. А до кінця курсу слухачі самостійно розроблять сайт на зразок інтернет-магазину.

Перший випуск у Чернігові за цією програмою відбувся навесні поточного року. Тоді учасники проекту вивчали основи підприємницької діяльності.

В результаті третина з них змогла знайти роботу чи заснувати власний бізнес. Про результативність навчання свідчить і розповідь колишнього випускника курсів, учасника АТО Сергія Зіберта:

– Після закінчення курсу навчання я написав бізнес-план власної справи «Черешневий сад», – ділиться він. – Планую, зокрема, висаджувати елітні саджанці черешні, встановити системи крапельного поливу та придбати необхідний для цього транспорт та устаткування. У проекті розрахував необхідні для цього інвестиції, поточні витрати та ризики.

Зараз документи за проектом розглядаються в Норвезько-українській торговій палаті. Маю надію отримати початковий капітал і розпочати бізнес.

Нині програму навчання дещо модернізували. Учасникам проекту пропонують освоїти базові знання зі створення власного веб-сайту. За словами викладачів, слухачам доведеться багато й напружено працювати.

Та це того варте, адже після випуску вони зможуть заснувати власний IT-бізнес або працювати у відомих закордонних компаніях і, відповідно, отримувати достойну заробітну плату.

Передбачено, що у ході проекту з учасниками поділяться досвідом професори Університету NORD (Норвегія). Завершиться курс перепідготовки наприкінці грудня, після успішного складання заліків, іспитів і захисту випускної роботи слухачі отримають свідоцтво державного зразка про підвищення кваліфікації, спільний сертифікат Університету Нурланда та Чернігівського національного технологічного університету, а також спільний диплом Міністерства закордонний справ і Міністерства оборони Норвегії.

Григорій МАЗУР

Ще статті по темі

Back to top button