Суспільство

Активісти домагатимуться скасування проектів реконструкції Алеї Героїв і нижньої частини Валу

Сьогодні, 6 грудня, ініціативна група чернігівців (дизайнери та громадські активісти) скликала прес-конференцію, аби висловити своє ставлення до проектів реконструкції Алеї Героїв і нижньої частини Валу. До речі, на їх виготовлення з міської казни вже витратили 600 тисяч гривень. Натомість реалізація коштуватиме місту 28 мільйонів гривень. Щоправда, небайдужі містяни припускають, що з часом ця сума може зрости в рази.

Та наразі про зауваження, які висловили громадські активісти – Олександр Гашпар, Сергій Безбродько, Станіслав Іващенко та Артем Сиворакша.

Усі вони переконані, що процес обговорення в Чернігові перевернули з ніг на голову.

Чернігівцям фактично запропонували внести правки в готовий проект, за який заплачено бюджетні гроші. Натомість у європейських країнах від такого шаблона вже давно відійшли. Адже виготовленню проекту мали передувати опитування й анкетування, збір пропозицій, круглі столи з істориками й урбаністами, складання технічного завдання, конкурс ескізів, громадське голосування за кращий варіант і тільки потім підготовка проектів. Зокрема, про це зазначав Станіслав Іващенко, який переймав досвід партиципації в Словаччині.

«Естетично й концептуально проекти мають вигляд дешевого ремонту з використанням типових рішень і типових матеріалів. На Валу так не можна. Це місце в Чернігові – головна визначна пам’ятка, потенційно вона повинна залучати і затримувати туристів, про яких ми так багато говоримо», – сказав він.

Також проект передбачає встановлення ще одних сходів на Валу, поблизу обласного архіву, що фактично вестимуть у нікуди. Не заслуговує доброго слова і варіант велопарковки. Активісти назвали його найгіршим із усіх придуманих. А ось недобудову Дворянського зібрання хочуть відгородити парканом вартістю 3,5 мільйона гривень!

Йшлося і про те, що проекти не відповідають потребам багатьох соціальних груп чернігівців, зокрема людей з особливими потребами. Мають зауваження й історики. Зважаючи на попередній досвід ремонтних робіт у парку Хмельницького і на Стометрівці, фахівці побоюються, що територія, де відбуватиметься реконструкція, не буде належно досліджена.

На жаль, це ще не повний перелік недоліків.

Та основне те, на чому наголосив Олександр Гашпар: проекти виготовлені з порушенням Закону України «Про архітектурну діяльність».

А тому на громадських слуханнях, які відбудуться 8 грудня в Чернігові, ініціативна група вимагатиме скасування виготовлених проектів і оголошення відкритого конкурсу проектів.

Громадські активісти вірять, що здоровий глузд переможе – і стародавній чернігівський Вал не перетворять на типову й нецікаву пам’ятку, закуту в бетон і бруківку.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Шановна редакція, виправте будь ласка -Артем Сиворакша. Дякую

Back to top button