Суспільство

Бадьорий друг чи кофеїновий ворог: уся правда про каву (Відео)

Кава належить до тих напоїв, які люблять і п’ють майже всі. Хтось обмежується однією чашкою за сніданком, а для декого кава перетворюється на серйозну звичку. То шкідливий кофеїн чи корисний? І як він впливає на наше самопочуття? Будемо з’ясовувати.

Для багатьох цей напій став частиною способу життя. З нього починається ранок, він підтримує сили протягом дня.

Людина, яка вибирає чорну каву без цукру, сильна особа, якою складно маніпулювати, а хто віддає перевагу каві з молоком – естет і гурман за натурою.

Вживати напій рекомендують з ранку, він бадьорить і стимулює вироблення гормону щастя в організмі – серотоніну. Але пити каву треба помірними дозами.

«Добовий прийом кави рекомендований у кількості 3-4 чашки, 5 – це ще якось, а от 6 – це вже багато. Все, що більше шести, згідно з дослідженнями, має доказову базу, що це шкідливо, все, що менше чотирьох, – якраз оптимально», — Ліна Малашенко, лікар-кардіолог.

Існують різні думки стосовно кави. Хтось прожити без неї не може, а хтось взагалі її не вживає

Вплив кофеїну на організм людини може бути як позитивним, так і негативним.

Плюс у тому, що кава покращує пам’ять, настрій, швидкість реакції, увагу і когнітивні функції. Знижує рівень ризику хвороб: Паркінсона, Альцгеймера, цирозу, прискорює метаболізм і таким чином допомагає спалювати жир, знижує напади мігрені.

Негативні властивості напою в тому, що під дією кофеїну з організму виводиться вітамін В1, що забезпечує і регулює вуглеводний обмін. При його дефіциті погіршується стан шкіри та волосся.

Не рекомендують пити розчинну каву, оскільки вона містить консерванти: ароматизатори і барвники, погано впливає на обмін речовин і призводить до виникнення целюліту. Може спричинити виснаження нервової системи.

«Існують дослідження, коли люди починали пити каву у великих кількостях, більше шести чашок на день, у них починалось гальмування, вони засинали, знижувався ритм, організм не може реагувати збудженням, у нього немає сил», — Ліна Малашенко, лікар кардіолог

Тож пити каву чи ні – вирішувати вам. Але пам’ятайте: робіть усе з розумом, щоб не нашкодити вашому організму.

Ще статті по темі

Back to top button