Суспільство

Бакаївські свині – не винні, претензії – до їхніх власників

У Бакаївці Ічнянського району, де в одному з приватних господарств знову виявили африканську чуму свиней, досі не можуть ввести карантин. Хоча протиепізоотичні заходи в селі розпочалися ще кілька днів тому.

За період, що минув від моменту виявлення вогнища АЧС, оперативній групі вдалось вилучити й утилізувати лише 23 голови свиней. Хоча їх у селі значно більше.

— Причина банальна, – пояснює ситуацію начальник відділу організації протиепізоотичної роботи головного управління Держпродспоживслужби України в області Микола Мазигула. – Господарі приховують від спеціалістів своїх хрюшок. Свиней було значно більше, але, коли пройшлися дворами, їх не виявили. А ховати в жодному разі не можна. Тому що карантин відліковується від моменту  останнього вилучення свинопоголів’я.

Представники протиепізоотичної комісії вже двічі зустрічались із бакаївською громадою, пояснюючи, у що може вилитись отака людська недбалість і наскільки небезпечно приховувати, можливо, хворих свиней, щоб отримати з них бодай якийсь зиск.

— Є період інкубаційний від 5 до 12 днів, – продовжує Микола Мазигула. – Тому якщо зарізати свиней, засолити сало чи м’ясо в банці або вкласти на зберігання до морозильника, він просто консервується і знаходиться там у живому стані. Якщо таку продукцію навіть через рік витягнути, і відходи, що не пройшли термічної обробки, кинути тварині – знову виникне африканська чума свиней. Тож коли вже так сталося і в населеному пункті з’явилась АЧС, треба всім дружно, разом знищити все свинопоголів’я, щоб вірус через нього не поширився до сусідів у навколишні села.

Щоб не спрацювало прислів’я про те, що скупий платить двічі, слід дослухатись до ветпрацівників. Адже що раніше розпочнеться карантин – то швидше він закінчиться. Відтак, уже до наступного Великодня господарі хрюшок будуть і з салом, і з м’ясом.

Ще статті по темі

Back to top button