Суспільство

Біда до хати – господарі тікати. Місто та область можуть залишитися без теплопостачання, а Куліч та Атрошенко вояжують закордоном ЧL

Як там у класиків?  — «…Теоретично — це кінь, а практично — він не везе..»!? Те саме відбувається й Чернігівськими очільниками міста і області. Міський голова Атрошенко та голова ОДА Куліч — номінально є, а по факту відсутні. Гайнули разом за кордон, літаком на Ригу.  І це саме тоді, коли, Ніжин, Прилуки і Чернігів, можуть залишитись без гарячої води. Адже через заборгованість населення та організацій, затримку компенсації різниці в тарифах, а також через борги попередніх років, в області виникла складна ситуація з постачанням гарячої води. За спожитий природний газ та електрику, підприємства Чернігова, Ніжина та Прилук, винні близько 70 мільйонів гривень.

Євген Олєйніков, експерт економічного дискусійного клубу: «…как правило, такой вопрос решается на уровне правительства, и по непогашенной разнице в тарифах проводится взаимозачёт. Думаю, так будет и в этот раз. Если правительство не выделило денег на компенсацию разницы в тарифах, то местная власть и заплатить не может. Тут можно спрашивать разве что с тех местных властей, у которых регионы с профицитным местным бюджетом. Но таких регионов у нас исчезающе мало…»

Дуже сумно, що друга за величиною область України, з її вдалим географічним розташуванням та економічним потенціалом , не може похвалитися позитивним сальдо. Та це лірика. Реалії сьогодення такі, що без повного погашення боргів за спожитий газ НАК «Нафтогаз України»  має повне право і всі юридичні підстави  припинити  надавати послуги за теплопостачання. А відтак  ПАТ «Облтеплокомуненерго» не подає гарячої води до осель мешканців Чернігівщини та об’єктів соціальної сфери.

Євген Олєйніков, експерт економічного дискусійного клубу: «к  сожалению, в этом ничего нового нет. Так было раньше, так будет и сейчас — НАК ссылается на закон, который говорит, что любой проданный товар должен быть оплачен, местная власть кивает на правительство, правительство кивает на пустой бюджет. Потом все стороны как-то в очередной раз договариваются, и наиболее важные с политической точки зрения регионы газ получают, а остальные… В Украине есть не мало населённых пунктов, где горячую воду последний раз при советской власти видели. Поэтому никаких санкций к НАКу не будет…».

За законом Атрошенко та Кулічу нічого не висунеш. Однак, з огляду на моральну складову ситуації, керівництво мало би бути на місці і всіляко сприяти громаді.  Адже це нонсенс, коли люди страждають, а мер з губернатором десь вояжує.

Віктор, житель Чернігова: «..ми вже звикли до того, що розраховувати можна лише на себе. Як не крути, а вирішувати свої проблеми доводиться самому. На владу й годі розраховувати…».

Тетяня, мешканка Чернігова: «..та, хіба це вперше? Скільки так було, коли відмикали батареї а на дворі холод. Хіба їх є до нас діло…?»

Олександр, мешканець Чернігова, студент: «..мені байдуже куди вони поїхали. Я в Чернігові лише на вихідних. Більше часу в Києві. Тут таке трапляється тож не переймайтеся…».

Не перейматися не виходить. Адже, таке недбальство, повсякчас, чіпляє і дорослих і дітей.  Мимоволі пригадуєш, як нещодавно була спроба відключити опалення у дошкільному навчальному закладі Чернігова №66. Тоді, свавілля енергопостачальників обурило не лише батьків але й самих працівників. Годі й говорити, завідуюча Галина Михайлівна Щербина горою стала на захист свого закладу та дітей. Такій відданості та людяності, варто було би повчитися й меру Владиславу Атрошенко та його другові голові ОДА  Валерію Кулічу. А поки чиновники відсутні на своїх робочих місцях, постачання гарячої води до осель чернігівців а також обласного онкодиспансера, геріатричного пансіонату та школи-інтернату під великим питанням?!

Ще статті по темі

Один коментар

  1. кто бы сомнивался! в такое время чем еще могут и должны быть заняты мер и губернатор города, конечно мотать в длительную командировку учиться европейскому опыту жизни.. разочаровывает местное руководство

Back to top button