Суспільство

Більшість районів підтримують створення медичного центру в Мені

Новина щодо чергової реформи медицини та створення медичних округів сколихнула медицину області. Піддають жару і численні полемічні публікації у ЗМІ. Керівники медичної сфери північних районів області неоднозначно сприйняли інформацію щодо створення госпітального округу з центром у Корюківці. І сходяться у тому, що доступнішим для пацієнтів був би госпітальний центр саме в Мені.

Руслан Литвинець, головний лікар Сосницького центру первинної медико-санітарної допомоги:

– Сосничани воліли б, аби саме наша лікарня була базовою. Адже для кожної пересічної людини зайвий раз добиратися кудись по медичну допомогу – то клопіт. Але оскільки ситуація складається так, що процес реформування є невідворотним і механізм створення госпітальних округів запущений, то очевидно, що нашим пацієнтам зручніше добиратися не до Корюківки, а саме до Мени. Ми ж сусіди. Та тут і велосипедом дістатися можна, не кажучи вже про зручне транспортне сполучення.

Світлана Шам, голов­ний лікар Новгород-Сіверської ЦРЛ:

– Хочу зауважити, що наша лікарня також могла б претендувати на центр Новгород-Сіверського і Семенівського госпітального округу, як це було у попередніх планах. Адже маємо потужну базу, котра постійно оновлюється завдяки сприянню депутатів, благодійників, співпраці з різними фондами. Лікарня пройшла тотальну реконструкцію завдяки колишньому Президенту України Леоніду Кучмі. Маємо кваліфікований колектив спеціалістів та заслуговуємо на вагоме місце у системі охорони здоров’я області.

Однак на колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації прозвучало, що наша ЦРЛ (так само як і Менська) увійде до складу госпітального округу з центром у Корюківці. Але ж географічно Корюківка знаходиться у програшному становищі, з цим райцентром у північних районів Чернігівщини немає повноцінного транспортного сполучення.

Приміром, новгород-сіверцям потрібно попередньо добиратися до Хлоп’яників, а там ще далі думати, чим доїхати. До Мени ж – пряма траса держаного значення і щодня не менше десяти рейсів автобусів і маршруток в обидва боки.

Зрозуміло, що у Корюківці є потужний фінансово-промисловий інвестор, впливовий депутат, але у разі створення там госпітального центру перед місцевою владою постане фактично тупикова задача щодо пошуку перевізників для налаштування транспортного сполучення з північними районами.

Ще мене дуже здивувало інтерв’ю очільника Корюківської ЦРЛ Сергія Пивовара одному з обласних видань. За його словами, до їхньої лікарні звертаються по лікарську допомогу і жителі нашого району, що викликало у мене сумніви. Тому я надіслала Сергію Григоровичу офіційний запит із проханням вказати, хто ж саме з наших пацієнтів лікувався у них. Не відкидаю того, що було кілька амбулаторних звернень з метою отримання наркологічних сертифікатів, оскільки у нашій лікарні немає відповідного спеціаліста. Але ж у такому разі про лікарську допомогу мова не йде.

Петро Хомрач, головний лікар Менської ЦРЛ:

– На засіданні активу району я вже казав, що характеристики і оцінок якихось негативних явищ, котрі відбуваються у тій чи іншій ЦРЛ, я не даватиму. Так само як і вихваляти наших медиків. Бо батько й мати вчили мене порядності. А ще я маю поняття про медичну етику та деонтологію.

На запитання кореспондента одного з видань я телефоном відповів коротко і по суті, нічого не вигадуючи і не прикрашаючи. І зауважив, що на сьогоднішній день питання організації округу не вирішене. Нікого не гудив і не вихваляв своїх.

А ось моєму колезі головлікарю Корюківської ЦРЛ Сергію Пивовару, на жаль, поняття етики не дуже відомі або він ними не користується. Бо дуже вихваляється здобутками і розповідає, як вони доб­ре працюють і що є кращими. То я авторитетно заявляю, що це неправда. Корюківська райлікарня досі не має сертифікату про вищу категорію. Тож нехай розкажуть, скільки разів до них приїздили атестаційні комісії і що вони там побачили, як представникам аудиту з Києва ледве спромоглися зробити кардіограму…

Тож пропоную вести себе скромніше, а оцінку роботі дадуть люди.

До речі, наприкінці жовтня Мену відвідали експерти-представники ВООЗ/ЮНІСЕФ і втретє високо оцінили роботу наших медиків.

Ще 2009 року Менська ЦРЛ першою в області отримала статус ВООЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». Для його присвоєння експерти оцінюють роботу пологового та дитячого відділень, жіночої та дитячої консультацій.

У 2011 році лікарня вдруге підтвердила статус. І ось 27 жовтня, по закінченню терміну дії сертифікату, експерти вчергове відвідали районну лікарню і дали позитивну оцінку. Приємно було чути від експертів, що досвід роботи Менської ЦРЛ повинен перейматися не тільки в інших районах Чернігівщини, але й деякими лікарнями Києва.

Джерело: Час Чернігівський 

Ще статті по темі

Back to top button