Суспільство

Ближче до народу: дільничні інспектори працюватимуть по-новому

Відроджувати інституцію дільничних почали в жовтні нинішнього року. Тоді штат офіцерів розширили на 561 місце. При цьому більшу частину доданих посад розподілили до сіл, де немає патрульних. Щоб заощадити час дільничних, ввели електронний рапорт, а частину їхніх повноважень (нагляд за порядком на масових заходах і патрулювання) передали новоствореному тактичному підрозділу.

Тепер для українських дільничних закуплять планшети і створять спеціальну базу даних. Про це днями заявив заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Оновлювати превентивну діяльність поліції почали минулої п’ятниці – запустили в соцмережах акцію «Чому я дільничний». У її рамках службовці розповідають про себе та свою роботу. За словами Олександра Фацевича, це зверне увагу на інституцію, налагодить зв’язок із народом і нагадає, чим дільничні можуть допомогти людям.

Сьогодні всеукраїнський штат дільничних – 7200 посад, а от не вистачає 921 інспектора.

Але, попри дефіцит кадрів, дільничні показують хороші результати.

«У середньому по країні дільничні розкрили близько 28% злочинів», – заявив Олександр Фацевичч.

Дільничним планують закупити планшети і запустити базу даних з особистим е-кабінетом для кожного. Вони зможуть вносити дані про порушників і складати протоколи в е-вигляді. Це дасть змогу перевіряти підозрілих громадян і автомобілі одразу на місці за відповідними базами. Пристрої вже видають тим, хто працює в селах. Водночас у поліції підвищують компетентність службовців.

Змінилися і критерії оцінки роботи дільничного – тепер підраховують не кількість складених протоколів і розкритих злочинів, а приклади взаємодії з населенням, швидке і якісне реагування на проблеми та прийняття ефективних рішень.

На початку осені за наказом МВС набула чинності нова посадова інструкція для дільничних. Насамперед вони повинні не допускати і усувати загрози життю та здоров’ю українців, швидко реагувати на їхні повідомлення, а ще – допомагати колишнім ув’язненим адаптуватися в суспільстві.

У деяких випадках вони можуть перевіряти документи, затримувати підозрюваних, стягувати штрафи, стежити за дотриманням правил зберігання та використання зброї. Також офіцери зобов’язані допомагати службі у справах дітей при зникненні дитини або її сирітстві.

Джерело: «Сегодня»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button