Суспільство

Борщі, супи, м’ясні страви: що їли чернігівці на початку ХХ сторіччя

Смачно поїсти люблять усі. Між тим, багатьом цікаво, чим наші сучасні святкові та повсякденні частування відрізняються від тих, які були, скажімо, сотню років тому.

Сто років тому Чернігів був провінційним містечком російської імперії з населенням приблизно 35 тисяч жителів і центром однойменної губернії. Щоправда, від інших імперських міст Чернігів вигідно відрізнявся тим, що у ньому динамічно розвивався ринок порівняно недорогих товарів і послуг.

«Тут селилися багато чиновників і військових у відставці. Промисловості в місті майже не було, а середня заробітна плата становила 600-700 рублів на рік (по Росії – 1000 – 1100 рублів. – Авт.), – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені Тарновського

У місті функціонувало понад 40 різних закладів громадського харчування: ресторани, чайні, їдальні, шинки, паштетні, кавові, харчевні та пивні лавки.

«Основою меню наших пращурів були борщі, супи, м’ясні страви. Екзотичних фруктів не було, але всього іншого було вдосталь. Але, звісно, без грошей у заклади харчування нічого було й заходити. У ті роки склянка горілки в чернігівському шинку коштувала 3-5 копійок, а ситно пообідати можна було за 25 копійок. Утім, пересічних військових там не обслуговували. Також закон забороняв продавати спиртні напої п’яним», – розповів історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хата вишивальниці, гончарна та різьбярна майстерні і кузня: унікальний етнопроєкт Чернігівського історичного музею

Більшість товарів харчової галузі: ковбаси, м’ясні та рибні продукти, олія, борошняні та кондитерські вироби виробляли в місті чи поруч із ним. Деякі продукти та побутові вироби привозили з інших губерній і з-за кордону.

«Сто років тому фунт свинини на ринках Чернігова коштував 10 копійок, а яловичини – 12. За пляшку вина просили від 15 до 25 копійок. Барило ніжинських огірків можна було купити за 75 копійок, фунт ікри – за 2,5 рубля, а стільки ж ковбаси – за 30 копійок», – пояснив Максим Блакитний.

За його словами, пуд гречки, гороху, картоплі та цибулі, відповідно, коштував 91, 95, 20 та 80 копійок. А ось одяг був значно дорожчим: чоловічий костюм – 9 рублів, форма для учня – 3 рублі. Жіночий велосипед продавали за 100. Приблизно стільки коштувала нова бричка. Вживану друкарську машинку «Ремінгтон» можна було купити за 75 рублів, а швейну машинку «Зінгер» – за 25. А ось корова коштувала майже 50 рублів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Катерининської церкви у Чернігові встановили перший прозорий історичний стенд

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button