Суспільство

Боржник «мажорного» району Чернігова закидав газовиків цеглинами

Жителі району Олександрівка у м. Чернігові, а точніше вул. Черняхівського, 14 вересня, спостерігали за протистоянням затятого боржника і працівників «Чернігівгазу».

Маючи всі законні підстави і дозволи, газовики приїхали відключити обійстя від газу за борг у понад 33 тис. грн, утім, споживач зустрів їх на балконі у балаклаві та з цеглиною.

За цією адресою газовики приїхали вже вп`яте. Досі всі спроби відрізати газ були марними. Раз по раз фахівці стикалися з неадекватною поведінкою господаря і не мали змоги провести роботи.

Так, у серпні, чоловік поцілив цеглиною у вікно трактора, розбивши його вщент. Були спроби вдатися й до більш радикальних дій – боржник вийшов на балкон із рушницею, оснащеною оптичним прицілом, і, навівши її на газовиків, погрожував вистрелити. За таку «витівку» зброю у нього вилучили і навіть завели кримінальне провадження.

На жаль, учора історія повторилася. Чоловік разом зі своїми поплічниками знову чинив активний спротив, погрожував і хапався за каміння. Спершу цеглини полетіли в бік працівників, а згодом і в техніку. При цьому він відверто не визнавав своєї провини і заперечував існування боргу.

До речі, щоразу газовики були вимушені викликати правоохоронні органи. Упродовж вчорашнього дня щонайменше 10 працівників поліції з різних підрозділів намагалися вгамувати зухвалого порушника. Але навіть їм не вдалося знайти на нього управу, аби забезпечити газовикам безпечні умови для проведення робіт. Що важливо – газ намагалися перекрити не на приватній території боржника, а на землі, що знаходиться в комунальній власності громади м. Чернігова.

Звісно, відключення газу – це неприємна процедура і для облгазу, і зокрема для споживачів. За словами працівників «Чернігівгазу», останнім часом працювати з боржниками дедалі складніше.

Якщо судити з масштабів будинку боржника, а це понад 330 кв. м опалювальної площі, то там проживають не бідні люди, хоча в минулий опалювальний сезон отримували субсидію на газ. Можна припустити, що борги виникли через те, що соціальна норма не перекривала обсягу споживання газу, а споживач це ігнорував і не доплачував різницю.

Тепер господар сподівається на наступні транші державної допомоги. Але цього, певна річ, не буде через наявний борг. До того ж боржник не переймається цим і навіть не звертається до газової компанії по реструктуризацію.

Від початку року «Чернігівгазу» довелося вимушено припинити газопостачання 1 430 споживачам газу, які тривалий час не оплачували послугу й ігнорували попередження про можливі наслідки. Загальна заборгованість мешканців області становить понад 240 млн грн. Нині в області нараховується 949 споживачів, у яких сума боргу перевищила 10 тис. грн.

Припинення газопостачання є вимушеним кроком «Чернігівгазу», що здійснюється лише за поданням постачальника газу та після неодноразових письмових попереджень. Першочергово компанія надає таким споживачам вичерпну інформацію про всі можливі шляхи залагодження ситуації, аби не допустити відключення. До такого заходу газовики вдаються лише в надзвичайних випадках, коли решта інструментів не приносить результату.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button