Суспільство

Чернігівка летіла зі Стамбула за кілька годин після теракту: «Там усі стали більш настороженими і почали озиратися» (Фото)

Про теракт у стамбульському аеропорту «Ататюрк» написали всі ЗМІ світу. Під час вибухів біля головного входу до будівлі загинули понад чотири десятки людей, і кількість жертв зростає й досі.

Редакції ЧЕline вдалося отримати ексклюзивну інформацію щодо того, яка нині обстановка в стамбульських повітряних воротах – від однієї з чернігівок, яка живе і працює там.

За щасливим збігом обставин наша співрозмовниця вилітала додому зі Стамбула лише на кілька годин пізніше теракту. Дівчину звуть Євгенія і вона нам надала унікальні фото – з поліцейського департаменту Стамбула, а також і ті, які вона зробила трохи згодом після трагедії, щоб наші читачі мали уявлення який нині вигляд має місто, що є одним із найпопулярніших транспортних хабів українців.

За словами Євгенії, місце трагедії обране невипадково – це один із найбільших аеропортів світу, який має понад 200 виходів, щорічно ним користується понад 60 мільйонів пасажирів.

— Терористи розраховували на увагу і вони її отримали. На жаль… Що стосується заходів безпеки… Знаєте, я не погоджуюсь із тим, що в аеропорту були поверхові заходи безпеки. Там завжди все ретельно перевіряли. Якщо дівчина у взутті на підборах – це треба знімати. Сканують валізи. Все. Наступного після теракту дня (вибухи лунали пізно ввечері 28 червня. — Авт.) аеропорт працював як завжди. Тільки поліції було значно більше. І вони чатували біля кожного виходу. Були спецслужби, взагалі на стоянці біля аеропорту була шалено велика кількість транспорту, їх навіть порахувати важко. Пасажирів теж дуже багато. Були надвечір відміни деяких рейсів, але наступного дня все відновили. Мені навіть ще вранці о 6-й, коли я летіла 29-го червня, поліцейський повідомив, що все безпечно, терористів ліквідували. Добу згодом почалися відновлювальні роботи біля того входу, де сталася трагедія. Щодо поведінки людей і персоналу… Всі стали настороженими, постійно озиралися на всі боки. Як персонал, так і пасажири. Але літаки всі забиті пасажирами, відмови від квитків нема. Загалом, у Туреччині зараз панує така установка – менше панікувати, більше зберігати спокій, навіть за таких обставин. Надто багато туристів вони втратили через російські обмеження, а тут ще й вибухи…

До речі, ще раз про заходи безпеки. Тепер фотографувати поліціянтів, навіть випадково, в аеропорту межує з порушенням закону, за це можна навіть отримати обмеження волі.

Щодо винуватців трагедії, то були повідомлення від американської влади, що теракт вчинили громадяни Узбекистану, Росії та Киргизстану. На знак скорботи за загиблими (серед жертв є і одна українка) до посольства республіки Туреччини українці підносять свічки та квіти.

Попри це, Міністерство закордонних справ і досі радить нашим громадянами по можливості утриматися від поїздок до Стамбула.

Ще статті по темі

Back to top button