Суспільство

Чернігівщина аграрна: шість стовпів рослинництва

Чернігівщину по праву можна назвати аграрною областю враховуючи відсоток населення проживаючого в селі, великою площею, родючістю чорноземів та сприятливим кліматом.

Ми з 3191,8 тис. га. займаємо трете місце після Одеської і Дніпропетровської областей по загальному земельному фонду (сільськогосподарських угідь 2121,1 тис. га (сьомі в Україні), з них орних земель 1540 тис. га (одинадцяті в Україні).

Шість стовпів рослинництва Чернігівщини

Сьогодні Чернігівщина має основні 6 культур які займають майже 95% всіх сільськогосподарських площ, на яких тримається рослинництво області. Проведемо їх короткий аналіз.

18_15-43_03[1]Зернова група (пшениця озима і яра, овес, ячмінь, жито) – переважає в середніх і фермерських господарствами, основними причинами посіву є зручна технологія і малозатратність вирощування, не дорогий посівний матеріал, можливість переробки на місці та використання зерна як бартерної форми оплати за паї селянам.

%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B7%D0%B0[1]Кукурудза – можна назвати культурою №1 не тільки на Чернігівщина, а й по всій Україні. Характеризується високою рентабельністю, різноманітним використанням (на силос, на зерно), при цьому зерно кукурудзи має дуже багатопрофільне застосування в світі (борошно, біопалива, крупи, біогаз, крохмал тощо). Вирощується в основному у великих об’ємах агрохолдингами і середніми господарствами. В дрібних фермерських господарствах зустрічається рідко, потребує додаткових умов для висушування зерна.

 SONYaShNIK-[1]Соняшник – поступово наздоганяє кукурудзу, має найвищу рентабельність. Також вирощується в основному в крупних господарствах; одним з недоліків культури вважається те, що вона значно виснажує землі.

 

66fe752d7f62[1]Соя – культура яка сьогодні демонструє найвищі темпи росту площ. Соя має високий попит і ціну; часто зустрічається генномодифікована соя яка має спрощену технологію обробітку проти гербіцидів; рентабельність сої знаходиться на рівні кукурудзи.

 

445124[1]Озимий ріпак також швидко набирає популярності, проте наш регіон є дещо холодним для нього, тому через часті вимерзання, все менша кількість господарств ризикують його вирощувати. По ціні є одна з найприбутковіших культур. Як говорять сільгоспвиробники, заготівельники стають за ним в чергу ще з весни.

 

vyrashchivanie-kartoshki-2764[1]Картопля –  здавна є «чернігівською» культурою, причиною чого є сприятливі слабо кислі грунти на півночі області, які забезпечують хорошу врожайність. Складнощі в реалізації бульби з’явилися після окупації Донецької, Луганської областей і Криму, які були головними її споживачами. Картопля у «сирому» вигляді в основному використовується на внутрішньому ринку, це і стало поштовхом для створення переробних підприємств наприклад на крохмаль («Вимал-Агро»), чіпси («Інтреагросистема» (Мена)

Що стосується молочного тваринництва, то після його тотального знищення майже в 90% господарств, воно поступово відроджується, але порівняно з рослинництвом знаходиться на аматорському рівні. Найбільші потужності виробництва і переробки в основному сконцентровані у декількох районах  (Ічнянський, Бахмачський, Борзнянський, Прилуцький).

Ще статті по темі

Back to top button