Суспільство

Чернігівщина лідер з виробництва молока

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації за попередніми підсумками минулого року, Чернігівська область – одна з найбільших виробників молока в Україні з показником 549,1 тисячі тонн.

Доволі високе місце в рейтингу забезпечило збільшення виробництва молока саме серед сільськогосподарських підприємств. Минулоріч ними надоєно 227,5 тисячі тонн молока. Це на 9,6 тисячі тонн, або 4,4 % більше проти відповідного періоду 2015 року.

Питома вага сільгосппідприємств серед всіх категорій виробників – 41 % (по Україні – 26 %). Інші 59 % приходяться на домогосподарства Чернігівщини. Найбільше молока виробляють у Бахмацькому та Ічнянському районах – 32% від загальнообласного обсягу.

До речі, за минулий рік на 403 кілограми (8,6 %) зріс показник продуктивності дійної череди, в середньому по області він склав 5098 кілограмів. Уперше надій молока сягнув позначки 5 тисяч тонн.

Довідково:

За інформацією управління агропромислового розвитку райдержадміністрації за підсумками минулого року, в сільгосппідприємствах Прилуцького району зростають показники молочної галузі скотарства. Загальний вал виробництва молока по підприємствах становить 11836 тонн, що на 438 тонн, або 3,8% більше проти показника попереднього року.

Крім того 52% молока, що виробляється на підприємствах району має якість «Екстра». Молочна сировина, що виробляється сільгосппідприємствами затребувана такими відомими молокопереробними підприємствами України, як ПАВ ВМЗ «Рошен», ПАТ «ВІММ-БІЛЛ-ДАНН Україна» ТОВ «Сандора» та Філія «Яготинський для дітей».

За минулий рік продовжив зростати показник продуктивності дійної череди. За рік продуктивність корів зросла на 202 кг і становить 5915 кг молока, що на 16% більше ніж в середньому по області.

Таких результатів вдалося досягти завдяки розвитку молочного скотарства в ряді господарств району, які роблять його прибутковим попри негативні тенденції в галузі тваринництва.

Ще статті по темі

Back to top button