Суспільство

Чернігівщина – область товстунів

Відповідно до підрахунків Держкомстату, кожен другий українець (більше ніж 55 % людей) має зайву вагу, а кожен шостий (16 %) страждає від ожиріння.

Найбільше товстунів живе в Житомирській, Хмельницькій, Чернігівській, Полтавській і Херсонській областях. Тут людей з ожирінням 19-25 %. Натомість найстрункіші люди – на заході країни, а також у Луганській, Миколаївській областях і в Києві.

На думку завідувача відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмили Черенько, зайва вага – це насамперед  наслідок надмірного вживання жирів і трансжирів, якими рясніє промислово оброблена їжа з магазинів. У сім’ях, де багато дітей, люди харчуються більш раціонально, готуючи їжу з простіших, здебільшого самостійно вирощених продуктів. А багатодітних сімей якраз найбільше на Західній Україні.

Економісти дивляться на проблему під іншим кутом зору.

  • Існує помилкова думка, що в селах із харчуванням все добре. Але насправді зарплати в людей там невеликі, тому і їжа одноманітна. Це провокує ожиріння. У тій же Дніпропетровській області, де багато індустріальних підприємств, зарплати вищі. Ось люди і дозволяють собі харчуватися більш корисною їжею. Хоча сама область межує і з Полтавською, і з Херсонською, – вважає президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська вважає, що людей із зайвою вагою менше там, де люди дбають про своє здоров’я та займаються спортом хоч би раз на тиждень. А таких свідомих більше в тих областях, де мешкають багато людей із вищою освітою.

Ще статті по темі

Back to top button