Суспільство

Чернігівщину розділили на чотири госпітальні округи

Модель створення госпітальних округів в області розроблялася кілька років. Протягом останніх шести місяців це було предметом активного обговорення не лише у медичних колах та в органах влади, а й у засобах масової інформації та серед громадськості.

Під час чергового брифінгу в облдержадміністрації начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш представив увазі присутніх  «фінальний» варіант поділу території Чернігівщини на госпітальні округи: на думку ОДА їх має бути чотири (більш детально про це — у презентації).

За словами начальника Управління здоров’я, такий поділ дозволяє зберегти на теренах області якнайбільшу кількість лікарень інтенсивного лікування першого рівня. Тобто практично кожна нинішня районна лікарня продовжить функціонувати.

Проте важливо не просто поміняти вивіску на приміщенні, а й зберегти та зміцнити кадровий та матеріально-технічний потенціал закладу. На цьому акцентував голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун.

Головною метою реформування є підвищення рівня доступності та якості медичних послуг для всіх верств населення. Особливої ваги при цьому набуває робота лікаря сімейної медицини, адже саме на цьому етапі мають отримати кваліфіковану медичну допомогу близько 80% пацієнтів. Однак, наголошувалося на брифінгу, не можна втратити тих позитивних напрацювань, що є на сьогодні в районних лікарнях. Досвід та авторитет фахівців, які там працюють, обов’язково буде враховано при реорганізації мережі медичних закладів.

 

Як зазначалося на брифінгу, медична реформа в країні триває вже не один рік: створюються первинні центри медико-санітарної допомоги, перебудовується система надання екстреної медичної допомоги тощо. Тож важливо не лише розпочати зміни, а й довести їх до розумного завершення у чітко визначені терміни.

Утім, ще зарано констатувати, що процес завершений, адже пропонований ОДА варіант буде ретельно аналізуватися в Кабміні. До того ж, центри госпітальних округів буде затверджувати уряд, а не обласні чиновники. Як відомо, госпітальні округи на Чернігівщині повинні бути створені до 1 січня 2018 року.

Ще статті по темі

Back to top button