Суспільство

Чернігівська станція переливання крові впроваджує європейські стандарти донорства

14 червня відзначається Всесвітній день донора, започаткований у 2005 році. Саме цього дня народився австрійський лікар, імунолог Карл Ландштейнер, який отримав у 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Зазвичай, коли все добре, люди не задумуються над значенням донорської крові. Але в надзвичайні моменти чиясь крапля крові може врятувати життя. «Донор може подарувати ще один день народження, ще одну ніч під зірками, ще одне побачення, ще одну хвилину сміху, ще одну розмову з одним, ще один шанс…», – цитата з Вікіпедії, що спонукає задуматися.

У Чернігові основним осередком донорства є обласна станція переливання крові. Її головний лікар Павло Герасименко прагне працювати за європейськими підходами й активно впроваджує їх у роботі закладу. Він наголошує, що зараз працівники станції особливо жорстко дотримуються умови високих рівнів безпеки та якості донорської крові. Йдеться про безпеку як донора, так і пацієнта, який потім отримає кров чи її компоненти у вигляді лікарських засобів. «Компоненти крові зараз прирівняні до лікарських засобів, і до нас такі ж високі вимоги, як до фармакологів. А це використання сучасних технологій», – пояснює медик.

Станція отримує сучасне обладнання і може виробляти якісні компоненти крові, хоча від виробництва препарату Альбумін з технічних причин вимушені були відмовитися.

Проблемою для Чернігівщини з її аж ніяк не ідеальною демографічною структурою Павло Герасименко вважає зменшення кількості кадрових донорів. Якщо у 2013 році їх налічувалося 1 600, то нині – близько 800. «Ми розуміємо, що коли людина приходить з вулиці, то існує багато ризиків. У Європі визнають, що може бути до 10 % випадків ускладнень після переливання крові. У нас за статистикою – нуль», – констатує фахівець.

Поки що домінує примусово-добровільне донорство. Через це головний лікар Чернігівської станції переливання крові вважає за необхідне в Україні організувати керований донорський рух. «У нас у закладі створено спеціальне відділення рекрутингу донорів крові, що займатиметься цим питанням», — повідомив Павло Герасименко. Цей підрозділ станції переливання крові дбатиме і про баланс запасів крові і її компонентів, адже, за рекомендаціями 30% від потреби мають становити додаткові запаси крові для надзвичайних ситуацій.

Цікаві факти:

  • Щодня на Чернігівській обласній станції переливання крові процедуру донації проходять 50-70 донорів. У Всесвітній день донора крові їх кількість збільшується. За рік кров здають 10-14 тис. жителів Чернігівської області.
  • Усього в Чернігівській області налічується понад 1200 почесних донорів крові (це звання присвоюється людям, які безкоштовно здали 18 літрів крові), а також 2 Заслужених донорів України (це звання присвоюється людям, які безкоштовно здали 45 літрів крові).
  • На Чернігівщині є певний дисбаланс за групами крові: переважають люди з І групою крові і не так багато людей з ІІІ.
  • Здавати кров можуть люди із міцним здоров’ям. Існує чимало протипоказань бути донором, зокрема оперативні втручання, хронічні захворювання тощо.
  • За європейськими стандартами, одноразова здача крові становить 450 мл, менша доза не дає можливості виготовити якісні компоненти.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button