Суспільство

Чернігівська станція швидкої медичної допомоги святкує ювілей

Сьогодні, 15 січня, виповнюється 50 років, як у Чернігові запрацювала станція швидкої медичної допомоги – ургентна служба, що цілодобово надає невідкладну меддопомогу жителям Чернігівщини.

Півстоліття тому це був невеличкий відділ, що складався з кількох лікарів і медичних сестер. У їхньому розпорядженні були два санітарні автомобілі. Згодом медичних працівників й автотранспорту побільшало, запрацювали допоміжні служби, зміцнилася матеріально-технічна база станції меддопомоги.

Нині це потужний обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у якому налічується 96 медичних бригад, 1 200 працівників, зокрема 100 лікарів. Щодоби центр обслуговує майже 800 викликів як у містах та селищах, так і у віддалених найменших селах.

Директор центру Ігор Даниленко розповідає:

«Наш автопарк забезпечений найсучаснішими автомобілями високої комплектації — ноші спеціальні, шини, пневмошини, апарат ШВЛ, дефібрилятори, кардіограф, кисневе обладнання. Також здійснюємо навчання медичного персоналу за світовими стандартами, всі лікарі і фельдшери проходять курси вдосконалення в нашому центрі, в навчально-тренувальному відділі з відпрацюванням різних ситуацій на манекенах.

Медикаментами, як і пально-мастильними матеріалами вже п’ятий рік поспіль забезпечені стовідсотково».

Наразі керівництво центру екстреної допомоги працює над створенням єдиної оперативної диспетчерської. Передбачається, що завдяки цьому підрозділу вдасться не тільки зменшити терміни доїзду до пацієнтів, а й забезпечити ефективний зв’язок між бригадами.

Безперечно, є й низка проблем, які не вдається вирішити власними силами. По-перше, незадовільна кадрова ситуація. По-друге, половина автотранспорту закладу вже вичерпала свій моральний і технічний ресурс. Та, попри це, центр працює оперативно й ефективно. Хоча Ігор Даниленко зазначає, що наразі немає підстав для того, щоб стати звичайною парамедичною службою, про що говорять у профільному міністерстві.

«На сьогодні є закон про екстрену медичну допомогу, ухвалений 2012-го року. Не кожна служба може похвастатися спеціальним законом. Якщо ми говоримо про парамедиків, то повинні бути створені госпітальні округи, куди можна довезти пацієнта за мінімальний проміжок часу.

Що ж стосується самих пацієнтів, то вони більше задоволені тим, що на виклик приїжджає лікар, який не лише надасть медичну допомогу, а й проконсультує щодо подальшого лікування. Це система потребує не руйнування, а подальшого вдосконалення».

Медики сподіваються, що гідна заробітна платня, європейські умови роботи та соціальні гарантії зрештою високо піднімуть престиж їхньої професії.

Ще статті по темі

Back to top button