ЕкономікаНовиниПолітикаСуспільство

Черговий стрес. Чернігівські чиновники пропонують знову підвищити оплату за дитяче харчування у дитсадочках

Востаннє це робили понад рік тому і тоді ціна на триразове гаряче харчування для малечі одразу підскочила на 40 відсотків: з 10 грн за день до 14 (для ясел) і 15 грн (для старших груп). Змінилася і формула оплати — з 50 на 50 (половину батьки, половину — місцевий бюджет), до 60 на 40. І ясно, що левова частка стосується зовсім не чиновницької кишені.

Наприкінці лютого 2016-го року чиновники міської ради порахували видатки і вирішили, що навіть і з таким подорожчанням харчування дітей міський бюджет не потягне. Дитяче харчування в садочках: мінімум овочів, максимум макаронів.

За фактом: на цей рік на годування у садочках міський бюджет виділяє 32,1 млн грн. Начебто і цифра зросла на 19% у порівнянні з минулим роком, але чи відбулися якісні зміни? Чи відчули батьки, що їхніх дітей в садочках стали годувати краще? На жаль, реалії свідчать про інше. Меню в садочках не вирізняється різноманітністю та користю. На найпопулярнішому міському батьківському порталі rebenok.cn.ua розділ, присвячений суто харчуванню у садочках, нараховує 179 сторінок обговорення. І всі батьки скаржаться: овочів в раціоні дітей мало, зате вистачає каш, булочок та макаронів.

Для тих, хто заплатить за харчування, на ремонт можна не здавати. Замість того, щоб впорядкувати кухні і підсилити контроль за цим, чиновники ініціюють обговорення подорожчання харчування, для цього навіть організовують зустрічі з батьками. В міському управління освіти та науки говорять — в разі підвищення оплати ціна зросте помірно — на 2-3 грн для молодших і старших дітей. Тобто — до 16 і 18 грн відповідно. Однак, формула оплати 60 на 40 залишиться незмінною.

Аргументація виглядає традиційною — знову винна держава, бо не виділила грошей. Депутати міськради пропонують пом’якшити удар по батьківському гаманцю, запропонувавши «бонусом» до дорогого харчування — нуль видатків з родинного бюджету на ремонти й інші потреби закладів. Тобто, за їжу батькам платити доведеться, а за ремонти — ні.

Така пропозиція не вразила. Чернігівці переконані: краще жити зовсім без ремонту, аніж викладати останню копійку за харчування. І зустріч батьків та керівництва шкіл, садочків і управління освіти, що відбулася на початку березня, ажніяк не змогла розставити усі крапки над і.

Навпаки, ситуація стала ще більш заплутаною, оскільки під час обговорення звучала цифра про можливе підняття ціни на харчування до 35 грн за день. Батьки вже порахували: це щонайменше 700 грн за місяць.

Юлія Гавриленко, мама двох дітей, обурюється:

— По мне, лучше ходить по темному городу, без камер и велодорожек, чем платить неподъемные деньги за питание детей, это называется пуля в затылок, если учесть стоимость коммунальных услуг. Добивают окончательно. Если действительно оплату за питание поднимут до 700 грн за ребенка, то детей утром будем приводить в кабинет нашего мэра, другого выхода я не вижу. Хорошие улучшения жизни настали!!!

Резонанс з обговоренням вартості харчування у садочках вийшов масштабним. Можливо, саме тому тема з підвищенням поступово почала зникати з порядку денного. Василь Білогура, начальник міського управління освіти заспокоює: якщо і підвищать вартість оплати, то вона не буде більше 20 грн за день триразового годування. І взагалі, ще рано казати про підвищення, в управлінні кажуть — з цим готові тягти до останнього.

Статистики рахували і нарахували каву…по 739 грн за кіло Василь Білогура пояснює, звідки взялася цифра 35 грн — це розрахунок норма/день по харчуванню в середньому по області, за обрахунками Головного управління статистики в області. Розрахунки по місту сягають позначки у 26,82 грн. Ці цифри не є обов’язковими для дотримання і обрахунку кінцевої вартості, швидше як рекомендація.

Ми продивилися усі таблиці з показниками, наданими управлінням статистики. Батьки та користувачі у коментарях під цими даними на сайті управління освіти обурюються — де ж статистики взяли вершкове масло по 107 грн за кілограм? Або овочі по 26 грн? Найбільше вразили чай та кава по…326,90 грн і 739,60 грн за кілограм. Відтак, люди ставлять під сумнів вірогідність цих обрахунків.

Батьки — за тотальний контроль

Батьки погоджуються, що інформація та діалог в темі по харчуванню потрібні, однак, якщо врахувати що верхня планка в ціні годування дітей може зрости до невідомої висоти, то потрібна не лише прозорість, а й можливість вибору постачальників. Бо люди мають знати, кому і за що йдуть їхні гроші. І «ремонтні» послаблення тут ні до чого.

Ще статті по темі

Back to top button