Суспільство

У Чернігові живе 10-річний Ілля Пророк

Сьогодні православні віряни святкують День Пророка Іллі. У народі його ще називають Іллею Громовержцем.

Православні переказують: щойно Пророк Ілля народився, його батько мав видіння, як ангели заколисують немовля вогнем і кладуть спати в самісіньке полум’я. Звідки й легенди про грім і блискавку, якими управляє Ілля Пророк.

Старенькі люди знають: якщо на Іллю буде грім і блискавка, то багатим буде цьогорічний врожай. Православні вірять, що дощем та вітром управляє Пророк Ілля, а відтак і моляться, аби пішов дощ, ходять до ікони Іллі. Сьогодні святий таки продемонстрував свою милість – і по всій території Чернігівщини пройшли короткочасні дощі з блискавками та громом.

У звичайній чернігівській квартирі грозу перечікує ще один Пророк Ілля. Він поки що не святий. Це звичайний десятирічний чернігівець на прізвище Пророк.

Іллею хлопчика назвала мама Лариса. І це ім’я для майбутнього сина обрала ще задовго до народження малюка. А коли вийшла заміж за чернігівця Дениса Пророка, зрозуміла, що виховувати їм доведеться вольового і характерного Пророка Іллю.

«Іллюшка з народження вирізнявся своїм характером, – усміхається мама малого Пророка.

– Його ніколи не можна було змусити робити те, чого він не хоче. Ми навіть часи для купання немовлятка обирали, коли йому це було до вподоби. Отакий у нас малий Ілля Громовержець. Проте, якщо він щось робить, то завжди доведе до логічного завершення. Ніколи не зупиняється на півдороги. Єдина наша проблема – це те, що він не вміє змовчати, коли бачить несправедливість.

Десятирічний Ілля цього року переходить до п’ятого класу. Дитинство, як і у всіх: проводить канікули в бабусі в селі. Займається спортом і доглядає свого молодшого братика Вовку. Себе Ілля  не асоціює з ім’ям святого Пророка.

Однак через надмірну увагу журналістів уже достеменно вивчив усю історію відомого Громовержця Іллі. 2 серпня традиційно родина Пророків відзначає іменини свого сина Іллі. Хоч народився хлопчик за два дні до православного свята, більшим у сім’ї вважають День ангела. Усі разом вони ходять до церкви та просять милості святого Іллі та здоров’я своєму Пророку.

Ще статті по темі

Back to top button