Суспільство

Чернігівський стиль: віртуоз перукарського мистецтва Альона Василенко

«З лиця воду не пити» — кожен із нас не раз вживав вираз у відповідній ситуації.

Але, як не крути, зовнішність людини все ж відіграє досить вагому роль у сприйнятті окремо взятого суб’єкта і оточуючими, і ним самим.

14371967_525399614334580_1822301660_n

Погодьтеся, набагато приємніше дивитися у дзеркало і бачити там привабливе обличчя, ніж стомлено споглядати фізіономію поганулі. Втім, красу можна створити за допомогою косметики, модного одягу і стильної зачіски.

Щоб її зробити, слід вибрати досвідченого майстра, інакше доведеться вступати в конфлікт і псувати собі настрій. 14 вересня у осіб, які віртуозно володіють ножицями і гребінцем, професійне свято — День перукаря.

Цього дня вдалося поспілкуватися із перукарем зі стажем – Альоною Василенко.

— Альоно, чи мріяли Ви стати перукарем?

— Чесно кажучи, навіть не мріяла, бо з дитинства чим тільки не займалася…

Спочатку в шкільні роки малювання полюбляла та відвідувала спеціалізований гурток у Будинку піонерів, де дуже подобалося малювати різноманітні пейзажі та стани природи. В мене виходило змальовувати з картинок, а також і сама вигадувала сюжети для власних пейзажів.

Згодом з’явилося нове захоплення – почала відвідувати з подругами студію фотомоделей – ми, як, напевно, і будь-які дівчата, мріяли потрапити на обкладинки кольорових глянцевих модельних журналів, а тому тривалий час фотографували одна одну з надією на яскраве майбутнє…

14365349_525399617667913_2122275352_n

Через деякий час мене захопило нове хобі – брейк данс, яким займалися в 11 школі під керівництвом майстра Олександра.

На шумних дискотеках у рідній для моїх друзів школі №15 ми дебютували з брейком та відточували різноманітні нові танцювальні рухи. Весь час мене підтримували мої подруги: Світлана Долинська, Марина Симоненко, Аня Приступа. Також мене підтримували батьки в усіх моїх захопленнях.

— Чекайте – а як же перукарська справа?

— Так от ми й підійшли до неї: якось я замислилися над своїм майбутнім і врешті вступила до Чернігівського училища №13 (що на КСК) та закінчила його через рік за спеціальністю «Перукар-модельєр-манікюр».

Після училища я почала працювати майстром манікюра в перукарні будинку побуту на «Ниві». Там же я поступово оволодівала навичками перукаря – пробувала підстригати й робити зачіски.

Через три роки я перейшла до салону краси «Слайс», де і зараз працюю вже 9 років.

Тут я навчилася справжній перукарській роботі та багато чого спробувала вперше. Опанувала чоловічі стрижки, техніку «слайсинг» (методика стрижки від середини волосся), модний тоді вид зачіски дифузор, біохімію, балаяж, мелірування, колорування тощо.

— А які зачіски користуються попитом зараз?

— Зараз бум на супер-модні зачіски дещо минув, а тому попитом користуються більш стандартні стрижки: у жінок — каре та каскад, у чоловіків – канадка та авангард, але часто замовляють і модні зараз козацькі «оселедці». Були ексклюзивні стрижки та зачіски на весілля.

— Чи підтримуєте Ви професійні контакти?

— Так, спілкуємося з колегами-перукарями: Ларисою з салону «Мерлін», Оксаною Геєць з салону «Персона» та багатьма іншими.

14341593_525399627667912_1120311323_n

Часто їздимо зі знайомими дівчатами-перукарями до Києва на виставки перукарського мистецтва в Київекспоплазу. Так, наприклад, нещодавно виступав з ексклюзивним показом італійський перукар, який за 10 хвилин підстриг 8 клієнтів.

Ми теж так змогли б, але не кожен із наших відвідувачів оцінив би таку швидкість, а хтось би й не прийшов більше, – посміхається Альона.

— Що особливого є в роботі?

— Працюємо за графіком 2/2, 1/1 або й без вихідних – якщо багато клієнтів чи якісь свята (як то Новий рік чи сезон весіль).

Особливих та улюблених стрижок не маю – із задоволенням роблю всі види стрижок та зачісок, а от неадекватних і некоректних клієнтів не можу терпіти.

Маю багато постійних і вдячних клієнтів, які записуються заздалегідь і приходять саме до мене.

Хочу наголосити, що незважаючи на те, що комусь ця професія видається простою й легкою, мій досвід спостереження за студентами-практикантами говорить, що не кожному дано навіть ножиці тримати в руках, а тим паче вигадувати нові зачіски…

— Що б ви побажали в цей день колегам?

— З нагоди професійного свята Перукаря хотіла б побажати всім колегам удачі, терпіння, гарного настрою, вдячних клієнтів і творчого польоту й саморозвитку!

Ігор Гільов

Ще статті по темі

Back to top button