Суспільство

Чернігівським водіям планують значно ускладнити життя

У Верховній Раді вже чекають свого «зоряного часу» шість законопроектів, які можуть значно ускладнити життя українським водіям. Серед них — нові правила видачі медичних довідок і збільшення штрафів. Українці впевнені: це прямий шлях до ще більшого зростання корупції.

Детальніше про нововведення повідомляє видання «Сегодня».

Перша «новинка» — це меддовідки: їх повинен буде мати при собі кожен водій, інакше — штраф у розмірі 850 гривень, а за фальшивий документ — 510. Молоді водії можуть обходитися однією довідкою 10 років, а от пенсіонери, які перевозять людей або небезпечні вантажі, зобов’язуються проходити медогляд щорічно. Зараз це коштує 200 гривень, і отримати документ потрібно при первинній здачі на права або їх заміні (зміна прізвища або втрата документа). Якщо закон набуде чинності, меддовідку можна буде отримати тільки в державних установах, оскільки нардепи впевнені, що у приватних клініках довідки в 99% випадків видають заочно.

До речі, медогляд розширить свої «горизонти»: до нарколога, гінеколога, психіатра і ще десятка лікарів у список додали аналіз крові на цукор, кардіограму, групу і резус, перевірку зору і вестибулярного апарату.

Але і це ще не все. Тепер штрафи за водіння в нетверезому стані стануть ще більшими. Так, перший штраф становитиме 10 200 гривень, другий — який був 20 400 — пропонують збільшити до 102 тисяч, тобто в 5 разів. Водії, що були позбавлені прав, але сіли за кермо, пропонують штрафувати не на 510 гривень, а «всього» на 17 тисяч. Одним із законопроектів пропонується проходити позачерговий огляд в наркодиспансері після складання протоколу про пияцтво.

«Але є колосальна корупційна складова — нескладно передбачити обурення мільйонів водіїв, загнаних у черги в держполіклініках, а також спроби «вирішити питання» з довідкою через знайомих лікарів. Та й якщо перелік протипоказань застосовувати буквально — водіїв не залишиться, бо знайти людину без жодного діагнозу, що забороняє керувати машиною, дуже складно. Навпаки, треба приходити до західного формату, коли у майбутніх водіїв перевіряють тільки зір», — відзначає юрист Вадим Володарський. А ось транспортні експерти, навпаки, всіляко підтримують такі нововведення: якщо штраф в розмірі 10 тисяч не вплинув, то 100 тисяч — точно змусять замислитися любителя нетверезої їзди.

Ще статті по темі

Back to top button