Суспільство

Чернігівці хочуть провести «декомунізацію» дерев

Весняні роботи профільних чернігівських комунальників неможливо уявити без побілки дерев, бордюрів і стовпів на узбіччях міських вулиць.

Багато чернігівців переконані, що подібні дії роблять місто більш естетичним. Багато, але не всі. Зокрема, вчора на сайті міської ради з’явилась електронна петиція, автор якої пропонує «декомунізувати» дерева в Чернігові, заборонивши їх побілку.

«Кожного року спостерігаємо одну і ту ж саму картину: працівники «Зеленбуду» старанно білять дерева і все, що під руку трапляється. Напевно, ця «традиція» зберігається ще з радянських часів, оскільки п. 9.1.17 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» прямо забороняє такі дії. Отже, вимагаємо заборонити білити дерева та інші малі архітектурні форми в м. Чернігові», — пише автор клопотання  Олексій Бережний.

Як відомо, головні аргументи прихильників побілки дерев – це і захист від шкідників, і оберіг від сонячних променів, і профілактичний захід. Та чи дійсно це так?

«Традиція побілки започаткована в радянські часи. Зокрема, під час Другої світової війни бордюри білили для того, аби військова техніка могла рухатися дорогою без світла, тобто непоміченою для ворога. А білити дерева – це марна справа, оскільки для самого дерева біле вапно нічого не дає. Для обробки й захисту дерев ми використовуємо спеціальні препарати», — розповів лісничий Брецького лісництва ДП «Корюківське лісове господарство» Василь Лазаренко.

Відзначимо, що сіверяни не перші, хто виступив із такою ініціативою. Так, за повідомленням директора департаменту з питань благоустрою Київської міської державної адміністрації Андрія Фіщука, в Києві у 2017 році бордюри і стовбури дерев вапном не білитимуть.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button