Суспільство

Чернігівці отримають платіжки з нарахуваннями попри відсутність гарячої води

Послуга централізованого гарячого водопостачання наразі чернігівцям фактично не надається, але вони щомісяця отримують платіжки з конкретною сумою нарахувань. За роз’ясненнями ми звернулися до АТ “Облтеплокомуненерго”, аби там пояснили, що це за заборгованість і чи потрібно її сплачувати, попри те, що в кранах відсутня вода.

Під час активних бойових дій потужності та мережі ТЕЦ і ОТКЕ зазнали значних пошкоджень. Наразі тепловики займаються їх відновленням, аби опалювальний сезон стартував вчасно. З цих же причин і відсутнє централізоване гаряче водопостачання.

Як пояснила заступниця голови правління зі збуту АТ «Облтеплокомуненерго» Ірина Штипа попри відсутність гарячої води чернігівці отримують платіжки у яких напроти рядка «Абонентська плата» зазначається сума заборгованості. Це стосується як абонентів ТЕЦ, так і ОТКЕ.

Плата за абонентське обслуговування  загальнообов’язковий платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання гарячої води, розрахований на 12 місяців. Сплачувати який потрібно навіть за умови відстутності гарячої води, як це сталося цього року у Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпека дикорослих грибів: двох жителів Чернігівщини госпіталізували з отруєнням

Ця плата не є новою, пояснює Ірина Штипа, її винесли окремим рядком ще у листопаді 2021-го.

— 1-го листопада 2021 року у нас змінилася частина законодавства. Були внесені зміни  в «Закон про житлово-комунальні послуги», в «Закон про комерційний облік теплопостачання», Постановою Кабміну були прийняті правила надання населенню послуг з постачань теплової енергії та гарячої води. І у всіх цих трьох нормативних документах є визначення плати за абонентське обслуговування. 

Це плата не нова. Вона просто на сьогодні виділена окремо, тобто, раніше за обслуговування приладів обліку окремо сплачувалися «внески», а наразі ці витрати  входять до плати за «абонентське обслуговування». 

Абонентська плата розраховується на один особовий рахунок, незалежно від площі житлового приміщення і кількості осіб, які в ньому зареєстровані. Вона не є комунальною послугою, а її граничний рівень регулює держава у відповідності до Постанови Кабміну «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. № 808.

Починаючи з 01.07.2022 р. граничний рівень абонплати  36,88 грн. На прикладі «ОТКЕ» маємо такі суми у платіжках:

— На сьогоднішній день у нас рівень оплати за абонентське обслуговування по гарячій воді складає 18,24 грн і 27,85 грн  — з постачання теплової енергії в разі наявності в будинку приладу обліку. Це плата на один особовий рахунок, — зазначає Ірина Штипа.   

За рахунок абонентської плати теплогенеруючим підприємствам відшкодовуються витрати на:

  • пов’язанні  з укладенням договору про надання комунальної послуги;
  • здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
  • нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;
  • обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності), а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням споживачів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Якщо у квартирі стоїть бойлер, то чи потрібно сплачувати абонентську плату?

— Якщо абонент вирішив встановити бойлер і від’єднався шляхом опломбування запірної арматури крану гарячої води, то він не звільняється від абонентської плати. Тому що всі є співвласниками житлового будинку, який обладнаний системою постачання теплової енергії і системи постачання гарячої води, і несуть колективну відповідальність. Законодавством на сьогоднішній день не передбачене звільнення від сплати, — пояснює Ірина Штипа. 

За яких умов споживач звільняється від сплати за абонентське обслуговування 

— При наявності ОСББ в житловому будинку мешканці мають право зібратися і своїм рішенням, більше, ніж 50%, прийняти таку позицію, що вони самостійно будуть розподіляти послуги в своєму житловому будинку. Тобто, постачальна компанія буде надавати послугу теплопостачання, або гарячої води, тільки до будинку, а  розподілення всередині будинку ОСББ може здійснювати самостійно. Наразі ОСББ не мають, по-перше, відповідних спеціалістів, які б могли зробити це, і відповідних програмних продуктів,  але, у разі необхідності, або якщо вони захочуть, то це можливо, — повідомила заступниця голови правління зі збуту АТ «Облтеплокомуненерго».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради 

Ще статті по темі

Back to top button