Суспільство

Чернігівці прийшли на службу у Чистий четвер (Фото)

Тисячі чернігівців в останній перед Великоднем четвергом, який ще називають Чистим, прийшли до церкви, аби звідти принести додому страсний вогонь.

Традиція нести додому страсне полум’я прийшло до нас зі старозавітної історії: іудеї були попереджені, що ангел смерті вразить усіх дітей єгиптян – первенців чоловічої статі. Аби ангел бачив, що тут живе єврей, віруючий у Бога, то кров’ю агнця вони ставили помітку над дверима. Але з часом традиція видозмінилась: люди несуть з храму запалені свічки і вдома на одвірках дверей викопчують хрестик.

Українці з покон віків вірили, що страсна свічка (саме так її називають) має незвичайну силу та здатна допомагати у важкі моменти життя. Її запалювали в години негоди, якщо хтось з близьких хворів, а також під час важких пологів тощо.

Вважається, що полум’я страсної свічки має горіти доти, доки в церкві не прочитають молитву, а дзвонар не відіб’є дванадцять ударів. Після чого люди несуть вогонь до своїх домівок, прикриваючи свічки від вітру, аби ті не погасли.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button