Суспільство

Чернігівців лякають грипом

Експерти прогнозують, що цьогоріч нам загрожують три види вірусів грипу: H1N1 («Мічиган»), H3N2 («Гонконг») і В («Брісбен»).

Одного з них — «Мічигану» (різновид свинячого грипу) — в Україні ще не було. Тому імунітету до нього в українців немає. Особливість «Мічигану» — у тяжкому перебігу і ранніх ускладненнях. Особливо небезпечний він для людей працездатного віку.

Фахівці кажуть, що цей вірус грипу прийде в нашу країну першим – уже у грудні.

Імунітет проти нього можна набути, вакцинувавшись або перехворівши. Після вакцини імунітет триває 9 місяців. Після хвороби — довше. Навіть роки.

Найкращий захист від грипу — вакцинація. Вакцина не захищає стовідсотково, але попереджає важкі ускладнення, переконана завідувач інфекційним відділенням Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона.

Проти грипу МОЗ рекомендує озельтамівір (таміфлю) і занамівір (релензу). Проте є й інші противірусні ліки. Вони не чинять прямої дії на віруси грипу,але можуть підвищувати імунітет до будь-яких вірусних хвороб.

Також профілактикою грипу є здоровий спосіб життя, загартування, уникання місць скупчення людей, масковий режим (маску повинен вдягати хворий), раціональне харчування з достатньою кількістю продуктів із вітаміном С.

Джерело: «Вісник Ч»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button