Суспільство

Чернігівцям на замітку: одинадцять фактів про субсидії

Одинадцять фактів про субсидії.

1. Субсидія є безповоротною державною допомогою. Якщо Ви раптом вирішите продати квартиру, будинок або оформити спадок на свою нерухомість, отримана Вами субсидія цьому не перешкодить.

2. Наявність будь-якого майна, у тому числі квартири, машини, трактора, корови, земельних паїв тощо не впливає на право отримання субсидії. Під час розрахунку допомоги враховується дохід, що його приносить це майно. Якщо пай не здають в оренду, то й доходу немає.

3. Жодних штрафів за помилки в деклараціях не буде. Якщо неточність допущена при заповненні декларації, її можна буде виправити на етапі оформлення субсидії в органах соціального захисту населення. Важливо не приховувати інформацію про свої доходи.

4. Заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на оформлення субсидії. Ніхто не буде через несплату комірного позбавляти українців майна. Права власності суворо охороняються законом.

5. Якщо люди не використали всієї норми газу, води чи інших ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках родини у межах опалювального періоду і можуть бути використані в подальші місяці, у тому числі й для погашення обов’язкової частки платежу.

6. Субсидію оформити просто: треба лише заповнити заяву і декларацію. Решту зроблять органи соціального захисту населення. Субсидія розраховується на основі середньомісячного сукупного доходу сім’ї та у середньому становить 1500-2000 гривень.

7. Якщо здорові молоді люди працездатного віку не навчаються, не перебувають на військовій службі, не працюють і не декларують доходів, але на якісь же кошти живуть, то для розрахунку субсидії їм буде враховано умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи: від 1 травня 2016 року – 2900 гривень. І субсидія їм буде призначена.

8. Депозити у банках не враховують як доходи, тож вони не входять до переліку критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.

9. Якщо в помешканні зареєстровані повнолітні діти, які не проживають зі своїми батьками-пенсіонерами, це не є перешкодою для отримання субсидії. Рішення комісії приймається з урахуванням документу, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з-поміж зареєстрованих. За відсутності документу – на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

10. Купівля валюти не входить до переліку вартісних придбань, здійснення яких позбавляє права на субсидію. Допомога не призначається у випадку, якщо будь-хто із членів домогосподарства протягом року перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову купівлю товарів, робіт або послуг на суму, яка на дату придбання перевищує 50 тисяч гривень.

11. Якщо родина не встигла оформити субсидію до початку опалювального сезону, документи можна подати і у листопаді, і у грудні. Уряд відшкодує сімейні витрати за сплачені у цих місяцях комунальні платіжки. Незалежно від виду опалення – централізоване теплопостачання, індивідуальне газове чи електричне, – у разі надходження заяви про призначення субсидії, скажімо, у грудні, безповоротна державна допомога буде призначена від початку опалювального сезону.

Департамент соціального захисту населення Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button