Суспільство

Чернігівцям радять вже зараз обирати сімейного лікаря

Начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислав Кухар радить чернігівцям вже зараз починати вибір свого майбутнього сімейного лікаря. Адже у жовтні поточного року Верховна Рада України ухвалила закон щодо старту нової медичної реформи, яка передбачає ряд змін у наданні медичної допомоги громадянам.

З початку нового року українці проходитимуть первинне лікування саме у сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, яких обиратимуть самі.

«Я раджу чернігівцям вже зараз приглядатися до лікарів та спілкуватися з ними, для того, щоб визначитися з кандидатурою сімейного лікаря, з яким вони укладатимуть договір. Якщо сімейний лікар буде не в змозі розібратися з якимось захворюванням, то він має право направляти пацієнта до лікаря-фахівця. Але на даний час світова практика показує, що 80 % пацієнтів отримують медичну допомогу та виліковуються на первинній ланці», — зазначає Владислав Кухар.

У разі хвороби дитини чернігівці зможуть звернутися за медичною допомогою як до педіатра, так і до сімейного лікаря, за своїм вибором. Наразі всі лікарі-терапевти чернігівських медичних закладів проходять підготовку для того, щоб мати необхідну кваліфікацію.

Відповідно до прийнятої медичної реформи сімейний лікар повинен мати близько 2 тисяч пацієнтів, хоча законом не забороняється мати й більше. З початку 2018 року держава на кожного пацієнта буде платити сімейному лікареві 370 грн. на рік.

«Крім того, усі послуги вторинної та третинної ланки до кінця 2020 року будуть уніфіковані, тобто вартість медичних послуг буде однакова у всіх регіонах країни. Перехід від бюджетного утримання закладів охорони здоров’я до закупівлі послуг – одна з основних відмінностей нової системи. Зокрема, на первинну ланку медичної допомоги у бюджеті країни закладено понад 13 млрд. грн.», — сказав Владислав Кухар.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button