Суспільство

Чи прийде на Чернігівщину справжнє літо?

Є така прикмета в народі: якщо випадуть у травні три добрі дощі – то вродить хліба на три роки.

Проте рясні травневі дощі цього року не так радували жителів Чернігівщини, як змушували їх непокоїтися.

Через опади разом із доволі прохолодною погодою першої половини місяця сходи на присадибних ділянках були не надто дружними, а подекуди ще й страждали від злив і навіть граду.

Причиною вже згаданих незручностей стала волога повітряна маса на тлі зниженого тиску, що надходила в область із півдня України. Тож нагрітися практично не вдалося, а ось змокли – аж занадто. Чи не передасть «мокру» естафету нинішній травень першому літньому місяцю червню?

Синоптик Чернігівського гідрометцентру Тетяна Чорна запевняє, що вже за два дні ситуація зміниться, хоча й не кардинально:

— До нас прийде більш прохолодне повітря в антициклоні, тобто в області високого тиску, що поступово поширюватиметься з півночі до нас. Тому активність атмосфери трохи знизиться. Спершу будуть подекуди невеликі дощі, а потім очікуємо, що вони взагалі припиняться. Температурний фон трохи знизиться, але не суттєво – десь градусів на 5. Якщо в останні дні спостерігали 26-27 градусів тепла, то на початку червня вдень буде близько 20, а вночі – близько 10 градусів тепла.

Проте синоптики пам’ятають і більш теплий травень 1989-го, коли, наприклад, 9 травня позначка термометра вдень досягла позначки 33 градуси тепла.

Хоча, за великим рахунком, літо на Чернігівщину прийшло ще 25 травня. Саме в цей період середньодобова температура повітря перетнула позначку 15 градусів. Відтак, початок літа метеорологи вже зафіксували.

— За прогнозами, перша половина червня в області буде помірно теплою, — зазначає Тетяна Чорна, — але є всі підстави стверджувати, що далі температура підвищуватиметься. Бажаю всім нагрітися. Хай зелень росте, цвіте і дарує всім нам радість.

Ще статті по темі

Back to top button