Суспільство

Чоловік мріє створити на Городнянщині екоферму екзотичних птахів

31-річний Сергій – за фахом будівельник. Пробував себе в підприємництві — городянці пам’ятають атракціон дитячих автомобілів на місцевому стадіоні, де залюбки розважалася малеча в літню пору року. Нині чоловік працює в Городнянському РЕМі електромонтером із заміни лічильників. А вільний час присвячує своєму хобі — розведенню рідкісних порід птахів. Каже, якщо вдасться втілити задумане в життя, ця справа стане не лише відрадою для душі, а й сімейним бізнесом.

— Я давно захоплююсь пташиним народом, — пояснює Сергій. — Вони не тільки гарні та незвичні, а ще й дуже потішні, бо в кожної пташини свій характер. Є бойові особи, як оці кури — Джерсійські Гіганти. Вони ще маленькі, але вже готові за найменшої нагоди повоювати з тобою. Спершу рідкісні породи були лише мрією. Три роки тому я спробував виводити через інкубатор технічні породи курей м’ясо-яєчного напряму. Купив курчат породи Іспанські Голошиї, а також Фоксі Чік, Редбро і Мастер Грей. Привіз влітку їх маленькими, по три дні від народження, у Хрипівку до батька. Хотілося поспостерігати за ними і з’ясувати, які породи краще ростуть, виживають, розвиваються. За масою та яйценосністю кращими виявились Фоксі Чік. Іспанські Голошиї теж показали гарну продуктивність щодо яйценосності.

295737383_537123107999985_8611870651948059362_n

Отримавши результат, Сергій вирішив займатися розведенням на продаж населенню курей обраних ним продуктивних порід — бройлерів і Фоксі Чік. У Харківській області в підприємців замовив яйця для інкубаторів, яких у нього вже було три. Обклався літературою й почав читати, як витримувати температурні режими, вологість, просвічувати яйця, інші премудрості. Хотів одночасно для свого задоволення і виплекати курчат рідкісних порід — індонезійських Аям Цемані та китайських шовкових. Але натрапив на шахраїв, які надіслали яйця звичайних домашніх курей за захмарною ціною екзотичних.

— Аям Цемані — незвичайна порода, — розказує Сергій. – Це невеликі кури вагою до двох кілограмів. У них усе чорне, окрім крові та печінки. Кістки чорні, м’ясо чорне. Їх продають для елітних ресторанів. Цьогоріч я таки здійснив свою мрію — в моєму інкубаторі вивелися ці красені. Наступного року проведу селекційний відбір, щоб отримати якісні яйця, і буду займатися їх розведенням.

Втілюючи в життя ідею для бізнесу, Сергій одночасно хоче й здійснити свою мрію — створити маленьку екоферму, де житимуть птахи екзотичних порід. Від бачив подібну в Києві і хоче, щоб і в нашому містечку люди могли милуватися незвичайною красою пернатих. Говорити про своїх улюбленців молодий чоловік може безкінечно — які бувають качки яскраво-зеленого кольору, або про індійських бігунців, які ходять у вертикальному положенні, або про китайських курей, які несуть блакитні яйця. Словом, чудес у пернатому світі безліч.

Серед пернатого господарства Сергія — куріпки Селадон. Із замовлених 20 яєць вилупилося 15 пташенят. До дорослого віку дожили тільки шість. А потім у пташник увірвався хуліганистий кіт і передавив майже всіх, залишивши тільки одну перепеличку. Господар каже, що велике бажання було поквитатись із хвостатим злочинцем, але пожалів розбійника. Тож просто докупив підрощених півторамісячних куріпок — двох півників і чотири курочки. Вони навіть нестися почали ще в дорозі, поки їхали до Городні. Цікава ця порода тим, що несуть яйця вагою до 14 грамів, а самі виростають до 250 грамів. Живуть лише три роки, а тримають їх для яєць 8 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екотуризм Чернігівщини: родинний хутір «Зелена світлиця»

— Особливістю цих куріпок є те, що яйця, які вони несуть, мають блакитний колір, — захоплено розповідає Сергій, показуючи своїх вихованців. — Це на генетичному рівні ознака того, що вони не переносять сальмонельоз. Тобто їхні яйця можна вживати сирими без побоювання. Зараз у мене в інкубаторі також лежать яйця рідкісного виду – китайського розписного перепела. Вони виростають маленькі – вагою до 70 грамів. Але тривалість їхнього життя до 13 років. Живуть парами або невеликими сім’ями. Це декоративні птахи з яскравим окрасом. У клітці вони несуть яйця, але не висиджують їх. А якщо на вулиці у вольєрі – тоді залюбки. І в теплий сезон весна-осінь витимуть гнізда. А ще вони мають вертикальний зліт, тож дах треба робити метрів два заввишки, щоб голови собі не порозбивали. Наступного року планую завести три породи — Китайську шовкову, яка дає м’ясо блакитного кольору. У неї пір’я – пух, як у курчат. Такі собі пухнасті кури. А також Арауканів –безхвостих курей, які теж несуть блакитні яйця. І декоративну сріблясту Бентамку. Хочу, щоб люди милувалися ними. І собі для душі.

Мама Сергія Людмила Борисовець, яка допомагає сину втілювати його мрію в життя, додає, що часу на таке хобі витрачається чимало. Вранці дві години – на те, щоб повідкривати приміщення, де живуть птахи,попровітрювати їх, почистити годівнички, понасипати корму та води.

— Це вранці він стільки витрачає, — усміхається Людмила. — А ввечері взагалі до темної пори над ними сидить, усе милується. — Годуємо їх дрібною кукурудзяною січкою, потім пшоном й обмішкою з додаванням кропиви. Я на городі всю траву визбирую для птаства, адже жодними хімікатами ми нічого не обробляємо — екологічно чисте городництво. Ще вони обожнюють усіляких черв’яків, найменші пташата — борошняних, які є у продажу. І такі звуки цікаві видають — сюрчать. Весела компанія. Але догляду біля себе потребують ой якого. Та Сергію це для задоволення, адже займається птахами за покликом душі.

295942034_537123201333309_2631825340853351554_n 296212140_537124021333227_3911592633299372891_n

Джерело: Новини Городнянщини

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button