Суспільство

Де Павло Гриб: нові подробиці про зниклого хлопця у Білорусі

Майже тиждень тривають пошуки 19-річного Павла Гриба, який поїхав у Білорусь на зустріч із дівчиною і загадково зник. Батько, Ігор Гриб, колишній прикордонник, підозрює, що хлопця виманила і затримала Федеральна служба безпеки РФ, журналісти знайшли часткове підтвердження цієї версії. Тиждень зібрав усе, що відомо про ситуацію на даний момент.

Батько підозрює російські спецслужби

За словами батька, Павло Гриб 24 серпня поїхав у Гомель на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався тільки соціальних мережах VK і Skype. Дівчина мала приїхати з Росії. Павло сказав батькові, що повернеться того самого дня, але не повернувся, й Ігор Гриб сам поїхав у Гомель на пошуки. Там він з’ясував, що ФСБ розшукує його за ст. 205 КК РФ (терористичний акт).

Білоруські прикордонники сказали, що не мають інформації про Павла. Українська прикордонна служба повідомила, що Павло Гриб перетнув кордон через пункт пропуску «Нова Гута» (Чернігівська область, Україна) — «Нові Яриловичі» (Гомельська область, Білорусь). Батько вважає, що ФСБ виманила Павла у Гомель під виглядом зустрічі з дівчиною і затримала,

Офіцер наголосив, що його син не брав участі в бойових діях на Донбасі, йому було заборонено служити в силових структурах за станом здоров’я. Проте він був активним дописувачем у соцмережах і мав проукраїнську позицію.

Журналісти розшукали 17-річну росіянку, яка запросила Павла в Білорусь

Тим часом журналісти ТСН через соціальні мережі розшукали дівчину, з якою зустрічався Павло в Гомелі. Нею виявилась 17-річна жителька міста Сочі. В інтерв’ю вона зізналась, що справді запросила хлопця до Білорусі. Змусили її це зробити співробітники ФСБ Росії. Вона також заявила, що перебуває під слідством за тією самою статтею, що і Павло — терористична діяльність.

«Усе було підлаштовано. Мене туди шантажем направили, в Білорусь. Ми піднімали такі теми, як націоналізм чи щось подібне. Ну, взагалі-то й проти мене справа порушена. Можна сказати, що через розмову з ним тоді і… Я от про це не можу розказувати, бо підписала папір про нерозголошення», — сказала дівчина.

Дипломати звернулися в МЗС Білорусі та Росії, прокуратура почала слідство

Українська прокуратура розпочала досудове розслідування через зникнення Павла Гриба. Інцидент попередньо кваліфікували за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

28 серпня український консул у Мінську Олександр Новосьолов повідомив, що Павла Гриба немає серед офіційно затриманих у Білорусі і його не утримують у слідчих ізоляторах країни. За його словами, посольство підготувало та передало на адресу МЗС Білорусі ноту, де звернулося з проханням поінформувати та сприяти у розшуку українця.

Станом на вечір 29 серпня офіційно не було відомо, де перебуває Гриб. За словами начальника Управління консульського забезпечення МЗС України Василя Кирилича, останнє встановлене місцеперебування Гриба – місто Гомель. Консульство України у РФ також звернулося до МЗС Росії із запитом про долю Гриба.

Павло Гриб може перебувати в управлінні ФСБ в Краснодарі

Пізніше цього дня білоруська служба Єврорадіо повідомила, що Павло Гриб може перебувати в управлінні ФСБ в Краснодарі. Офіційно журналістам цього не підтвердили, але і не спростували, порадивши дзвонити по коментарі до Москви.

Російський адвокат Марк Фейгін також висловив думку, що Павло Гриб може перебувати в будівлі Управління ФСБ по Краснодарському краю.

«Такі випадки вже були. Потім чоловік з’являвся у Росії і робилася заява з боку ФСБ, що людина сама перетнула кордон. Сама добровільно приїхала на територію Росії, і сама здалася російській владі, бо дізналася, що перебуває в розшуку», – говорить він .

«Схема, яка буде застосована для пояснення того, як цей хлопець, якщо це все ж опиниться на території Росії, буде подібною. Вона буде абсурдною за змістом і такою ж абсурдною за формою. Зроблять заяву, що він сам перетнув кордон. Будуть усі говорити, що це нелогічно, що повірити в це неможливо, бо потреби самому їхати здаватися в нього ніякої не було — нікого це хвилювати в Росії не буде», – вважає адвокат.

Щодо причин, чому ФСБ вибрала Павла Гриба, то російський адвокат не виключає, що, можливо, справа в російському солдаті Вікторові Агєєву, якого взяли в полон на Донбасі і засудили в Україні. Фейгін не виключає, що ФСБ зараз «хапає всіх, до кого може дотягнутися, щоб зібрати хорошу кількість для обміну».

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Автор статьи полный идиот. Мало того, что пункты пропуска двух стран перепутал,так ещё рассказывает как девушка находящиеся под следствием даёт полный расклад секретной операции

Back to top button