Суспільство

Державі необхідно стимулювати програми з енергозбереження – депутат облради

*Актуально

 «Наш край» закликає уряд розширити державну програму з енергоефективності та енергомодернізації («теплі кредити»), щоб мешканці багатоквартирних будинків мали право отримати пільгове кредитування на модернізацію своїх будинків. Про це заявив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Сергій Баришовець.

За його словами, на сьогодні уряд створив ситуацію, коли в одержувачів субсидій відсутня мотивація здійснювати енергозаощадження. Більше того, уряд постійно закладає в бюджет на підтримку «теплих кредитів» суму, яка не відповідає потребам на запровадження енергозбереження в багатоквартирних будинках. Хоча раніше уряд обіцяв монетизацію субсидій для споживачів, але впровадив її лише для монополістів — постачальників послуг ЖКГ.

Між тим, урядовці самостійно створили собі труднощі щодо запровадження енергозберігаючих технологій. Так, влітку 2017 року виявилося, що не вистачає грошей за програмою «теплі кредити». І станом на початок минулого тижня українськи банки іще не відновили видачу «теплих кредитів» із державною компенсацією.

«Не треба шукати «немотивованих» та «винних» у слабких темпах розвитку енергозбереження. Реформи мають бути для людей, а не для чиновників!», — наголосив Сергій Баришовець.

Він зауважив, що на сьогодні близько 6,5 млн. домогосподарств в Україні отримують субсидію. У 2017 році кількість отримувачів субсидії збільшилася порівняно з 2016 роком на 1,13 млн. домогосподарств і становила 8,8 млн. сімей. У той же час, середній розмір субсидії у 2017 році зменшився на 27% і становив 993 грн., у 2016 – 1364 грн.

В уряді впевнені, що кількість отримувачів субсидій буде знижуватись, тому що зросла мінімальна зарплатня, відбулося так зване осучаснення пенсій. Але чиновники не враховують зростання інфляції та постійне підвищення цін на продукти харчування і тарифів. В таких умовах без відповідного фінансування державних програм (наприклад, «теплі кредити») українці знов будуть змушені не думати про заходи енергозберігання, а про те, як вижити.

Але уряд цього року, як і у 2017 році, заклав до бюджету фінансування програми «теплі кредити» в обсязі лише 400 млн. грн. Нагадуємо, у 2016 році було виділено 900 млн. грн. на програму «теплі кредити», а у 2017 – додатково виділяли ще 400 млн. грн.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button