Суспільство

Децентралізаційний рудимент: як функціонуватимуть в ОТГ райради і РДА

В Україні за принципом «один район – одна громада» створено чотири ОТГ. Одна із них – Сновська на Чернігівщині. Щоправда, тепер у багатьох виникає запитання: а що ж робитимуть і ким управлятимуть у межах ОТГ районна рада та РДА.

По коментар із цього приводу ЧЕline звернувся до Ірини Кудрик, директора Чернігівського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». За її словами, всі непорозуміння стосовно ролі старих органів влади в нових громадах виникли через законодавчу неврегульованість.

«Чинна концепція реформування влади в Україні, затверджена ще 1 квітня 2014 року, передбачала послідовність дій. Спочатку прийняття змін до Конституції в частині зміни в системи влади в Україні.

Тобто створення префектур або ж переформатування завдань і функцій місцевих державних адміністрацій та створення нових субрегіональних округів, які пропонували називати повітами чи районами, а потім добровільне об’єднання, і тоді б усе було логічно.

На жаль, логіка процесу реформ дещо порушена тим, що зміни до Конституції України не прийняті. Тож нині не врегульовані питання, що робити районній раді та РДА в об’єднаній громаді», – сказала Кудрик.

До речі, районна рада – це орган, що представляє спільні інтереси територіальної громади району. Але якщо на території району утворено одну громаду, то представлення спільних інтересів стає неможливим, бо їх немає. Є лише інтереси ОТГ. До того ж, утримувати районну раду наразі немає за що. Бо всі ті власні доходи, за рахунок яких вона жила, сьогодні стали доходами ОТГ. Здавалося б, цей рудиментарний орган уже не потрібен. Та насправді не все так просто.

«Сьогодні, попри те, що спільних інтересів немає, громада формує бюджет самостійно й управляє освітою самостійно, натомість неврегульовані питання виникають у сфері медицини, особливо у вторинній ланці. Без районної ради громада не зможе вирішити це питання.

Також досі не врегульоване питання щодо передачі ОТГ державних субвенцій соціального захисту, які направляються не до ОТГ, а до районного бюджету. І районна рада має ухвалювати рішення щодо прийняття цих міжбюджетних трансфертів. І подібних питань багато.

Щодо місцевих РДА, то треба чітко розуміти, що функція адміністрацій не припиняється через те, що створилися ОТГ. У РДА є ті функції, що були делеговані районними радами, але й є свої функції, як у органа виконавчої влади – це дотримання законності на підконтрольній території, щодо соціально-економічного розвитку території, виконання певних державних програм тощо», – зауважила директор Чернігівського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування.

Скільки часу потрібно на те щоб врегулювати всі ці законодавчі питання – невідомо. Адже процедура передбачає голосування в парламенті. А тут щось спрогнозувати, як завжди, доволі важко.

Ще статті по темі

Back to top button