Суспільство

Добровільна пожежна команда і не тільки – перспективи співпраці Сновської громади з поляками

Навіть у нинішній непростий час громади Чернігівщини знаходять можливість співпрацювати із закордонними колегами, обмінюватися досвідом, думками та вирішувати нагальні завдання. Щоправда, нині йдеться більше про закордонну допомогу українцям, адже ситуація в нашій країні, на жаль, непроста в усіх сенсах.

Цього тижня відбулася третя онлайн-зустріч керівників українських громад – Сновської, Городнянської і Тупичівської – і польських гмін Стольно, Хелмно та Папово-Біскупе Хелмінського повіту Куявсько-Поморського воєводства, результатом якої стало підписання Меморандуму про співпрацю.

За словами голови Сновської громади Олександра Медведьова, підписанти Меморандуму висловили добру волю до довгострокової співпраці на спільне благо та розвиток.

«Це співпраця у різних напрямах. Зокрема, у сферах освіти, медицини, охорони навколишнього середовища, енергетики, спорту. Також передбачається сприяння розвитку сільськогосподарського та промислового сектору, а також малого і середнього бізнесу між гмінами і громадами», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Медведьов.

Напрями співпраці різні. Але на початкових етапах усе більш теоретично, аби зрозуміти, в якому саме напрямі треба рухатися. Це буде методична допомога, тобто відбуватимуться онлайн-конференції та семінари. У Сновській громаді будуть призначені відповідальні за таку співпрацю, ймовірно, це буде перший заступник міського голови та секретар міськради. Також планується обмін делегаціями, які ділитимуться досвідом.

«У межах співпраці ми вже почали дещо просити в польських колег із того, що потрібне нашій громаді.

Наприклад, уже обговорили проблему пожеж. Зокрема, що відбувається обстріл сіл на кордоні. Тож може загорітися ліс й інша рослинність. Звісно, у нас є пожежники, але ми хочемо додатково добровільну пожежну службу. У польських колег така служба є і діє. А працює вона так: на чергуванні перебуває одна людина, яка водночас є водієм. У разі повідомлення про загорання черговий скидає смски іншим членам команди, яких підбирає дорогою, прямуючи на місце  пожежі. Добровольці переодягаються просто в автівці і вже прибувають на пожежу.

Якби нам дали підходящу машину, звісно, таку, що вже була в експлуатації, то ми також створили б свою добровільну пожежну команду», – розповів Олександр Медведьов.

Громада потребує підтримки і в інших напрямах. До речі, про це запитують самі поляки.

«У бомбосховища нам потрібні медикаменти та невеликі біотуалети, які туди помістилися б. Медикаменти, відповідно, потрібні і нашій лікарні. Потребуємо гуманітарної допомоги, зокрема продуктів харчування, які ми передали б малозабезпеченим родинам», – зауважив голова Сновської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвиток призупинений: представники громад – про ситуацію з фінансуванням програм

Фінансування соціальних програм і програм розвитку

До повномасштабної війни кожна громада на Чернігівщині мала багато програм, які поступово реалізовували. Стосувалися вони всіх сфер життя – ремонтів, реконструкцій, культурно-масових заходів, освітньої галузі, словом, життєдіяльності та розвитку населених пунктів. Сновська громада в цьому сенсі – не виняток.

Але, на жаль, війна внесла свої корективи, і нині головне питання для всіх – це наша безпека. А що ж з іншими, донедавна дуже актуальними програмами, зокрема соціальними та розвитку?

«На сьогодні програми призупинили. Адже в нас діють програми, що передбачають допомогу на поховання атовцям і хворим. А також виплати при народженні дитини. Ми поки що збираємо заяви від людей, але ще не фінансуємо, бо нічим. Подивимося нашу фінансову ситуацію за поточний місяць, можливо, справи дещо покращилися. Якщо буде можливість, то хоч частково почнемо фінансувати ці заяви», – сказав Олександр Медведьов.

Підготовка до навчального року

1 вересня – не за горами. Підготовка до нового навчального року завжди була відповідальною справою, а нині й поготів. Бо до наявних проблем додалася, ймовірно, найвагоміша – питання дитячої безпеки.

«Ми готуємося до навчального року, щоб 1 вересня школи були готові прийняти учнів. Заготовляємо також дрова для навчальних закладів, бомбосховища облаштовуємо, в класах прості ремонти роблять.

Щодо шкіл, які ближче до кордону, наприклад, у Тихоновичах – великий знак питання. Бо обстріли дістають у нас уже до Хрінівки, на щастя, жертв нема. А автобус шкільний іде маршрутом Клюси – Хрінівка – Гірськ – Нові Боровичі. Тож є питання, відкривати чи не відкривати підвіз дітей. Будемо з депутатами радитися з цього питання, голосуватимемо. Але думаю, що прикордонні школи не відкриватимемо. А діти, які міські та живуть у напрямку Рогізок, Кучинівки, Петрівки, якщо, дасть Бог, усе буде добре, мають піти до школи. Добре, що є онлайн-навчання, але діти мають ходити до школи.

Ми були на нараді минулої п’ятниці, в якій брали участь усі громади з Корюківщини, то там ідею, як бути зі школами на прикордонні, підтримали. Як усе буде – покаже час, але до початку навчального року готуємося», – запевнив голова Сновської громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button