Суспільство

Домашні улюбленці можуть стати «безхатьками»: куди прилаштувати свою тваринку на період відпустки

Сезон відпусток чернігівці зазвичай проводять за межами міста. Якщо вирушають на річку, часто беруть свого улюбленця із собою. Куди ж подіти чотирилапого друга, якщо родина їде за кордон?

Родина чернігівців придбала лабрадора на прохання дітей. Та сім’я вперше постала перед проблемою його влаштування на період відпуски. Масивну і примхливу собаку залишити вдома саму не наважилися.

«Ми дуже часто відпочиваємо за кордоном. Поки не було собаки – жодних проблем не відчували. Уперше після його появи в нашій сім’ї ми їхали на відпочинок узимку. Наш Бос боїться холоду, тож на вулиці жити не може та й не приучений. Він – пес комфорту. А тому ми обшукали всіх приватних кінологів, які відповідали б нашим критеріям, — розповідає власниця Боса, Олена. – Але зупинилися на друзях. Вони також виховували собак великої породи. Тому наші прохання враховували та виконували. Двічі на день вигулювали нашого Боса, навіть розважали: водили до річки та в ліс. Наш Бос дуже сумував, але був доглянутий і нагодований.»

13883879_996270053825218_1465815792_nІнші проблеми виникають у власників котів чи якихось екзотичних тваринок. Адже зооготелів у Чернігові немає взагалі. Приватні особи, які час від часу викидають оголошення про свої послуги в соцмережі на дошки оголошень, не викликають довіри. А відтак, розпочинаємо власні пошуки.

Просимо подивитись за котиком протягом 14 днів. Телефоную до відомої в Чернігові громадської організації, що опікується тваринами. Це вони клопочуть про створення пункту перетримки. На одній із сесій міської ради їм навіть виділили землю для притулку.

На дзвінок відповідає диспетчер Яна Кожевнікова: «У нас немає такої послуги. Єдине, що ми можемо запропонувати – це зв’язатися з нашими волонтерами, в кого є вільне місце і хто не проти взяти ще й вашого кота». Але вона не дає гарантії, що за час відпустки тваринка не підхопить якоїсь «зарази» від дворових чи хворих тварин. Адже саме таких перетримують, а потім відпускають на вулиці волонтери «Зоошансу».

Нині там працюють 5 добровольців, які відловлюють, стерилізують, лікують і влаштовують у добрі руки котиків і собачок.

Телефонуємо до кінологічного центру ГУНП у Чернігівській області. Тут просимо пригледіти за собачкою екзотичної породи. «Що ви? У нас же тут вівчарки, куди ми подінемо вашого», — всміхається кінолог Мишко. І тут пошуки завершуються поразкою.99ab123a-ed37-4019-ae72-7de4df94c9f8

Телефонуємо в управління ветеринарної медицини міста Чернігова. Відомий чернігівський ветеринар Ірина Змієвська знизує плечима: «У Чернігові годі й шукати, адже в місті немає жодного професійного готелю для тварин. Часто собаки та коти потрапляють до нас на лікування після отаких тимчасових перетримок».

А відтак, чернігівцям варто шукати допомоги у рідних чи сусідів. Свого котика ми влаштували саме так. На період нашої відпустки за ним доглядатиме небайдужа сусідка. Їжею котика ми забезпечимо.

Ще статті по темі

Back to top button